Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klartecken för logistikpark i Sundsvall

Uppdaterat onsdag 12 april 2017 kl 16.42
Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 09.44
Logistikparken: Vi räknar med ett överklagande
(3:33 min)
Blå lyftkran i Tunadalshamnen. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Sven Magnusson, vd Sundsvalls Logistikpark AB
2 av 2
Sven Magnusson är vd för Sundsvalls Logistikpark AB. Foto: Sara Johansson/Sveriges radio

Mark- och miljödomstolen ger klartecken för byggandet av den logistikpark som Sundsvalls kommun planerar i Tunadal tillsammans med skogsbolaget SCA.

Mark-och miljödomstolen i Östersund har idag lämnat Sundsvalls Logistikpart AB tillstånd till att anlägga och driva containerhamn och kombiterminal i Tunadalsområdet i Sundsvall.

Domstolen har funnit att bolagets ansökan ska omfatta både containerhamnen och kombiterminalen samt att ansökan kan godtas med vissa justeringar.

Bolaget hade ansett att domstolens prövning inte borde omfatta kombiterminalen men domstolen ansåg att hela den planerade verksamheten skulle prövas enligt miljölagstiftningen. Containerhamnen och kombiterminalen har alltså prövats av domstolen i ett sammanhang.

Många tveksamma 

Många närboende hade velat se att bolagets ansökan till dessa anläggningar skulle avslås, bland annat för att man är tveksam till behovet att dessa anläggningar och att lokaliseringen av kombiterminalen är felaktig och dåligt utredd.

Men nu har alltså domstolen gett klartecken, och man skriver också att verksamheten inte heller strider mot några EU-rättsliga bestämmelser.

Syftet med anläggningarna är att se till att framförallt Sundsvallsområdet har en hamn som kan ta emot stora fartyg till skogsindustrin.

Vi är nöjda med helheten.

– Domen som kom idag tycker vi är väntad. Sedan är det en så omfattande ansökan att det finns anmärkningar i den också som vi får ta ställning till, men vi är nöjda med helheten, säger Sven Magnusson, vd i Logistikparken.

Domstolen har kommit fram till att Logistikparken är samhällsekonomiskt lönsam. Men kraftig kritik har riktats mot att man inte redovisat 1 miljard i kostnader i den beskrivna budgeten. Att man lämnat in en förskönad budget.

– Vi har anlitat experter som gjort en samhällsekonomisk bedömning, vi har inte avvikit från den modellen när vi pratat med domstolen, säger vd Sven Magnusson. 

Domen idag - betyder den att Logistikparken kan börja byggas?

– Nej, det gör den inte. Vi hör att man diskuterar överklaganden, så vi inväntar den slutliga domen. Vi har räknat in i vår tidsplan att vi får ett överklagande, säger Logistikparkens vd Sven Magnusson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".