Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ridklubben och kommunen vill båda äga ridskolan i Härnösand

Publicerat torsdag 20 april kl 15.40
Debatt: Lillemor Andersson, Härnösands ridklubb och Fred Nilsson (S), kommunalråd
(4:17 min)
Härnösands nyrenoverade ridhus.
Härnösands nybyggda hästsportsarena. Foto: Ulla Öhman / Sveriges Radio

Härnösands kommun vill själva bedriva ridskolan och annan hästverksamhet istället för att ridklubben gör det.

Efter en 50 års kamp har Härnösand fått en ny hästanläggning, med ridhus och flera ridbanor. De då nästan 500 medlemmarna i Härnösands Ridklubb jublade. 

I hästarenan finns även läktare, cafeteria och hästarna slipper stå inlåsta i boxar eller spiltor. Istället får de cirka 25 hästarna, hela dygnet, vandra omkring tillsammans i stora hagar. Nybygget har gjort att Härnösand har fått stjärnstatus bland landets ridanläggningar.

Enda kommunalt ägda ridarenan

Men byggandet höll på att knäcka ridklubben ekonomiskt, konkurs hotade. Då klev kommunen in som en räddande ängel, tog över allt, och hästarenan kunde invigas förra våren (2016).

Ridklubben uppfattade kommunens övertagande i samband med konkurshotet som en temporär lösning.

Men nu visar det sig att Härnösands kommun vill fortsätta driva ridanläggningen och ridskola - något man är ensam om i landet att göra i kommunal regi.

– Vi har lyssnat på personalen, vi ser även till strängare krav på djurhållning och vi vill vårda den fina anläggningen och miljoninvestreringen, säger Fred Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Bara klubben får ordna tävlingar

Med kommunen som huvudman tycks verksamheten ha ökat. Sett till antalet "uppsittningar" på häst är de nu 260 i veckan mot tidigare 170.

Ridklubbens medlemsantal har istället rasat till en 200, men klubben är redo att nysatsa på engagemang och att på att driva ridskola samt ordna tävlingar. Just ridtävlingar måste en klubb arrangera, det får inte kommunen göra.

– Härnösands kommun är unikt i att själva driva hästanläggningen. Alla andra kommuner i landet låter klubbarna bedriva ridskola, säger Lillemor Andersson, ordförande i Härnösands Ridklubb som även tycker att kommunen tycks sakna förtroende för ridklubben.

Härnösands kommun fortsätter nu ta de politiska besluten för att fortsätta bedriva hästverksamheten. Kommunfullmäktige försökte ta beslut i februari i år men då blev det återremiss. 

Senast på kommunstyrelsens arbetsutskott sa man den 11 april "ja" till att kommunen och skattebetalarna fortsätter att driva hästanläggning och ridskola istället för att lämna över till ridklubben.

Den 2 maj - ska beslut tas i kommunstyrelsen - ett beslut som väntas befästas i kommunfullmäktige i Härnösand den 29 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".