Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ensamarbete, stress och låg status - några orsaker till brist på primärvårdsläkare

Publicerat måndag 24 april 2017 kl 15.35
Primärvårdsläkaren: Alltför många på sjukhusen ser oss som mindre vetande
(7:20 min)
En läkare lyssnar på andningen med stetoskop. Foto: Claudio Bresciani/TT
Primärvårdsläkarna själva tycker att det bästa med jobbet är att det är så omväxlande. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är inte lika glamoröst och det kanske till och med kan vara tråkigt för att man träffar samma patienter hela tiden, säger en läkarstudent.

Det är brist på familjeläkare, det vill säga specialister i allmänmedicin som kan jobba på en vårdcentral. Här i Västernorrland har det under senare år fattats läkare på ungefär varannan tjänst och det  finns några hälso- och vårdcentraler som inte har en enda fast läkare.

Kimberly som studerar till läkare i Linköping tror alltså att primärvårdsläkarens jobb är tråkigare än specialistens på sjukhuset.

Man träffar samma patienter hela tiden, det kan vara tråkigt.

Men i Sveriges Radios enkät som 900 primärvårdsläkare har svarat på så tyckte läkarna precis tvärtom. Det mest positiva med jobbet som läkare i primärvården är att man får träffa patienterna över en längre tid och att arbetsuppgifterna är mycket omväxlande.

På frågan om varför det är så svårt att få läkarstudenter att vilja bli specialister i allmänmedicin svarar läkarna att det beror på att den tid som är avsatt för varje patient på en vårdcentral är för kort, att det är för mycket administrativt arbete och att man oroar sig för att behöva arbeta på en underbemannad vårdcentral.

Ett problem är också att statusen för primärvårdsläkare är låg. Det tyckte 510 av de 900 läkare som svarade.

Alldeles för många specialister inom slutenvården ser oss som mindre vetande.

Kennet Challis, läkare från Sundsvall som jobbat både på sjukhus och vårdcentraler säger att primärvårdsläkarnas status ses som lägre. Det är en av komponenterna till att färre vill bli primärvårdsläkare.
Och Mårten Svensson som jobbar på landstingets hälsocentral Sollefteå håller med.

– Alldeles för många specialister inom slutenvården ser oss som mindre vetande. Men vi är specialister och vi har precis lika lång utbildning som de här smalare specialiteterna på sjukhusen. 

Andreas Koro är st-läkare och ska bli specialist inom allmänmedicin. Han tycker att enkäten är oroande men säger samtidigt att arbetssituationen på hans hälsocentral är bra och att läkarnas arbetsbörda är rimlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".