Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiatriska vårdplatserna i Sollefteå tas bort

Publicerat onsdag 26 april 2017 kl 15.00
Sollefteå sjukhus
Sjukhuset i Sollefteå. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

De tio vårdplatserna på psykiatriska allvårdsavdelningen på Sollefteå sjukhus läggs ner. Istället blir det ett mobilt psykiatriskt omvårdnadsteam som ska hjälpa patienter i hemmet.

Förslaget att stänga tio vårdplatser på psykiatriska allvårdsavdelningen på Sollefteå sjukhus blir nu verklighet, det står klart efter dagens landstingsfullmäktige. Istället ska man starta ett mobilt psykiatriskt omvårdnadsteam som jobbar till 21.30. 

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ville ha återremiss, men majoriteten var av en annan åsikt. 

– Det här är bra för patienterna och i linje med målet om färre sjukhusinläggningar inom psykvården, säger Ewa Back (S).

Om det här är så väldigt bra för Sollefteåborna, varför unnar ni då inte Öviksborna och Sundsvallsborna samma sak?

Socialdemokraten Jonne Norlin från Kramfors var en av de första i talarstolen och han sa att han tycker att konceptet är intressant men har en del funderingar kring riskerna och den riskanalys som har gjorts.

Splittrad opposition 

Vänsterpartiet tyckte att ärendet inte har beretts och diskuterats tillräckligt och undrade varför hemsjukvård är så bra i Sollefteå men inte i Sundsvall och Örnsköldsvik. Partiet ville ha en återremiss av frågan:

– Om det här är så väldigt bra för Sollefteåborna, varför unnar ni då inte Öviksborna och Sundsvallsborna samma sak? Varför utökar ni antalet vårdplatser i Örnsköldsvik? sa Lars-Gunnar Hultin (V).

Vänsterpartiet ifrågasatte också att det inte kommer att finnas vård nattetid.

Men det var en splittrad opposition i regionfullmäktige i den här frågan. Moderaterna sa ja, precis som Liberalerna.

Flera politiker tyckte att det var konstigt att inte landstinget har diskuterat frågan med politikerna i berörda kommuner i Ådalen. Kristdemokraterna röstade därför för en återremiss på grund av detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".