Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

På Kvarnbacken försöker man göra något åt den dåliga stämningen

Publicerat torsdag 27 april kl 14.22
"Det är en tung och irriterad stämning vissa dagar"
(6:38 min)
En del av personalgruppen på Kvarnbacken. Foto Ulla Öhman
En del av personalgruppen på Kvarnbacken med chefen Anette Selander i förgrunden. Foto Ulla Öhman

Efter fem år av problem vill personalen på Kvarnbackens äldreboende komma till rätta med den tunga och irriterade stämningen på jobbet.

Vad beror det oftast på när det blir dålig stämning på en arbetsplats? Kommentera gärna här.

– Jag vet inte vad det var som hände. Kanske var det det att många gick i pension och slutade samtidigt. Många nya kom in och vi lyckades aldrig riktigt få ihop gruppen, funderar Åse Högberg.

– Det är en tung och irriterad stämning som vissa dagar slår emot en i dörren när man kommer till jobbet, säger Annelie Forsberg Eriksson och Ros-Mari Nyberg Oresten om situationen bland personalen som jobbar på Kvarnbackens äldreboende i Kramfors.

Det är svårt att sätta fingret på vad det är som orsakar den dåliga stämningen men alla känner av den och den har hållit på i många år. 

Man har lärt sig och förstått att kommunikation är fruktansvärt viktig.

Tillslut tog man tag i problemet och har sökt hjälp. Chefen för arbetsgruppen, Anette Selander, har tagit in en coach som hittills har arbetat med de anställda individuellt och ska under våren fortsätta med gruppcoachningar.

– Jag kom ju in i det här när det hade påbörjats och vi försökte prata om det, men men kunde inte riktigt ta på vad det är, kärnan, så jag kände att jag inte mäktar med det här, säger Anette Selander.

Den individuella coachningen som man hunnit med hittills har gått ut på att man måste må bra själv för att kunna bidra till bättre stämning. 

– Man har bland annat fått testa mindfulness och yoga, säger Anette Selander.

Enligt Annelie Forsberg Eriksson, Åse Högberg och Ros-Mari Nyberg Oresten finns det mycket kvar att jobba med.

– Även fast vi gått kursen nu så tycker jag inte att problemet blivit bättre, jag tycker fortfarande att det känns tungt vissa dagar att gå. 

– Det är likadant för mig. Vissa dagar är det tungt i luften och det är irritation och sådana saker. Det är det vi ska försöka jobba bort nu.

De hoppas nu på att arbetet med gruppen kommer att kunna bidra med ytterligare förändring. 

– Det kanske kommer att hjälpa, nu vet inte jag hur de andra gångerna kommer att innebära, men man hoppas ju att det ska hjälpa, säger Åse Högberg.

Att vara öppna med problemet är en av de lärdomar de kunnat dra av arbetet så här långt.

– Man har lärt sig och förstått att kommunikation är fruktansvärt viktig. Om man känner att man mår inte bra den här dagen, så säg det! Man behöver inte säga vad det är men då förstår andra att man inte är här på jobbet och mår dåligt över oss, säger Åse Högberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".