Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HVB-hem i Naggen vill ta emot ungdomar med missbruk

Publicerat torsdag 27 april kl 16.09
Ägaren: Vi är beredda så snart vi får tillstånd från IVO
(4:21 min)
Klintbackagården i Naggen är beredd att öppna så snart IVO ger klartecken.
1 av 4
Klintbackagården i Naggen är beredd att öppna så snart IVO ger klartecken. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Lena Söderman ägare till Klintbackens HVB-hem i Naggen.
2 av 4
Lena Söderman ägare till Klintbackens HVB-hem i Naggen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Teddy Möller anställd på Klintbackagårdens HVB-hem i Naggen.
3 av 4
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

HVB-hemmet för ensamkommande barn i Naggen görs nu om till ett HVB-hem för pojkar med missbruksproblem.

Klinbackagårdens HVB-hem har tillstånd för att ta emot ensamkommande barn, men eftersom hemmet inte fick några barn placerade så har nu ansökan skickats in till Inspektionen för Vård och Omsorg för att få ändra verksamheten till att ta emot ungdomar med missbruks- och/eller beroendeproblematik.

På så sätt hoppas Lena Söderman, som äger Klintbackagårdens HVB-hem, att kunna fylla lokalerna som hittills stått tomma och dessutom anställa personal. Det är Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som ger tillstånd för en förändrad inriktning, men väntetiden är närmare ett år, vilket är alldeles för länge tycker Lena Söderman.

– Ansökan lämnades in i somras. Jag vet att det är godkänt men byråkratin gör att det är långa handläggningstider och vi väntar fortfarande.

Om IVO ger Klintbackagården tillstånd för att ta emot pojkar med missbruksproblem är Lena Söderman beredd att starta verksamheten omgående.

– Vi skulle kunna vara igång om en månad.

När jag hälsar på så är Lena Söderman på Klintbackagården tillsammans med tre personer från den tilltänkta personalstyrkan. De har kört bil upp från Uppsalatrakten och försöker iordningställa det sista, allt från skolsalen till musikrum och kök.

Teddy Möller som står och lagar mat är behandlingsassistent och musikterapeut. Han förstår att det massiva lugnet i Naggen och bristen på andra ungdomar till en början kan vara svårt från killar som kommer från stökiga missbrukarmiljöer, men han beskriver det som miljöterapi.

– Att placera ungdomar i en obekväm miljö för att de ska komma bort ifrån sina kompisgäng. Om de har asocialt beteende så blir det lättare att handskas med det om man är någon annanstans.

Nu fattas bara tillståndet och att det finns kommuner som är beredda att skicka sina ungdomar till Naggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".