Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få igelkottar i Västernorrland

Publicerat tisdag 2 maj kl 09.15
"Den är fridlyst och får inte flyttas"
(3:45 min)
Igelkott på en gräsmatta tittar nyfiket upp. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Igelkotten finns nästan inte i Västernorrland. Vad det beror på att antalet igelkottar minskar är oklart.

Har du igelkottar hos dig? Berätta på vår facebooksida!

Igelkotten med sina tusentals taggar och näpna uppsyn fascinerar. Den är ett levande fornminne då dess släktingar levde för 65 miljoner år sedan.

– Igelkotten minskar något. Vad det beror på är inte helt klarlagt men det förändrade lantbruket och grävlingarna är ett hot, säger biologen Per Bengtsson på Naturskyddsföreningen.

Trafiken då? En uppgift är att bara i Tyskland blir en halv miljon igelkottar ihjälkörda varje år.

– Trafiken skördar många offer bland igelkottarna. De är ju små urtidsdjur som litar på sina taggar och är inte vana vid den moderna trafiken. Men trafiken tar enstaka igelkottar, sällan alla. Så det brukar inte anses som det största hotet mot igelkottarna. 

De är små urtidsdjur som litar på sina taggar.

Västernorrland ligger på gränsen till igelkottens utbredningsområde. Igelkottarna kräver en lång sommar, och ju närmare fjälltrakterna man kommer så är det omöjligt för dem att klara sig, säger Per Bengtsson.

– Men det finns starka stammar längs Norrbottenkusten, berättar Per Bengtsson. 

2014 gjordes en inventering av igelkottar i hela landet. I Sollefteå och Härnösand gjordes då inga observationer alls, i Kramfors en enda. Och många naturintresserade minns nog att det var vanligare med igelkottar förr. Störst chans att få se en igelkott i Västernorrland tycks det vara i Sundsvall (100 observationer), Timrå (28), Örnsköldsvik (20) och Ånge (10).

Men allra störst chans att få syn på en igelkott är det nog på Gotland. Där kallas djuret "pinnsvin" och är även öns landskapsdjur.

Majbrasan och särskilt om den har fyllts på sedan förra året är en trolig vinterboning för igelkotten. Den brasan bör absolut kontrolleras ordentligt så ingen igelkott blir grillad.

– Tyvärr finns det rapporter att igelkottar eldats upp i majbrasor. De är i dvala tills det är ungefär nio grader varmt. Och deras beteende är att krypa längre in om en fara hotar.

Hur igelkottssäkrar man sin majbrasa?

– Spana efter ett ingångshål på en tio centimeter. Kryp gärna ner på knä och titta efter ordentligt. Och ta en pinne och rota runt. Om möjligt lyft på så mycket som möjligt, säger Per Bengtsson.

Om man skulle vilja ha igelkottar på gården, hur gör man då?

– Försök igelkottsanpassa med en damm, en öppen kompost och ängsmark. Har man redan igelkottar kan man gärna varna trafiken med en varningsskylt.

Igelkotten är fridlyst och får inte flyttas. Om de ska förmås att flytta till grannskapet kan det ta sin tid. Hannen som går längst brukar ha en radie på ett par kilometer. 

Räknade igelkottar i Västernorrland

Ånge 10
Sundsvall 100
Timrå 28
Härnösand 0
Kramfors 1
Sollefteå 0
Örnsköldsvik 20

Källa: Naturskyddsföreningen 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".