Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jörgen Berglund (M) informerade inte partikamraterna om medlemsfusket

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 08.13
Jörgen Berglund (M): Frågan har inte hanterats av vår fullmäktigegrupp
(1:28 min)
Bildkollage Jörgen Berglund (M) och Elin Nilsson (M). Foto: Sveriges Radio
Jörgen Berglund (M) och Elin Nilsson (M). Foto: Sveriges Radio

Oppositionsråd Jörgen Berglund (M) kände till medlemsfusket inom MUF i Sundsvall, men berättade inte för resten av partikamraterna i fullmäktigegruppen.

Elin Nilsson, moderat kommunpolitiker i Sundsvall, avgår med omedelbar verkan. Hon meddelar sin avgång sedan Sveriges Radio ställt frågor om hennes inblandning i ett medlemsfusk.  

Hon har värvat och registrerat ett 50-tal ungdomar som medlemmar i MUF och Moderaterna Västernorrland. I flera fall har barnen inte varit medvetna om att de blivit medlem i ett politiskt parti.

Elin Nilssons beslut att hoppa av är helt hennes eget, säger idag oppositionsrådet Jörgen Berglund (M), som är ordförande i Moderaterna i Västernorrland.

– Hon har tagit konsekvensen av sitt agerande, och jag tycker det är rätt beslut, konstaterar Jörgen Berglund (M). 

Moderata ungdomsförbundet centralt saknar idag förtroende för Elin Nilsson (M) och hon fick lämna sina uppdrag där för några månader sedan. Trots det fick hon fortsatt förtroende från Moderaterna i Sundsvall.

– Frågan har inte hanterats i vår fullmäktigegrupp där förtroendefrågor avgörs. 

Varför har den inte hanterats av er?

– Det är MUF som hanterat den här frågan, och hon har sitt huvudmedlemskap där, och då är frågan om man ska bestraffas flera gånger för samma sak. 

Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) har känt till medlemsfusket i MUF sedan mitten av februari, men moderaternas fullmäktigegrupp informerades aldrig.

– Det här är inte någon politisk fråga för en fullmäktigegrupp i första hand. Det är en fråga för partiets organisation. Jag fick information i egenskap av förbundsordförande och också hanterat det där, säger Jörgen Berglund (M). 

Hur påverkas partiet av det här?

– Det tar tid, kraft och energi från andra frågor. Förtroendet för politiker påverkas överlag. Men det här visar också att vi har ett internt kontrollsystem som faktiskt fungerar. Man upptäckte det här och gjorde en medlemsrevision och kontrollerade att det här individerna verkligen ville vara medlemmar. De som inte vill det är också bortplockade, konstaterar Jörgen Berglund (M). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".