Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vass kniv ökar skärpan i köket

Publicerat onsdag 3 maj kl 13.28
Linus Nordström: Man är lite slarvig och diskar kniven i diskmaskin
(1:49 min)
Linus, Emil och pappa Kalle Nordström står i sin butik.
Linus, Emil och pappa Kalle Nordström. Tre riktigt vassa knivar i lådan. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio

Vill du lyckas i köket så är en riktigt vass kniv en av dom viktigaste sakerna att ha. Här får du tips och råd av några riktigt slipade killar.

– Trenden nu är att fler och fler lämnar ni sina köksknivar istället för att köpa nytt det, säger Linus Nordström som är utbildad slipoperatör.

Förutom att man ska lämna in sina knivar för slipning i alla fall en gång per år så tycker han att man ska tänka på följande:

  • Knivarna bör EJ diskas i diskmaskin.
  • Förvara er/era knivar i ett knivblock
  • Blötlägg inte kniven en lång stund innan rengöring i annat än rent vatten utan rengöringsmedel.
  • Försök INTE att skära igenom djupfrysta livsmedel eller ben.
  • Rätt metod för att inte riskera skador på eggen är att föra bladet framåt och tillbaka i skivande rörelser.
  • Använd inte kockkniven för annat än matberedning.
  • Skär inte din mat på en skärbräda eller underlag av sten, marmor, kakel eller glas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".