Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny epok av sprittillverkning invigd i Matfors

Publicerat torsdag 4 maj kl 16.58
Kryddmästaren: Det ska smaka som det gjorde 1891
(3:35 min)
Besökarna till invigningen väntar utanför den nya spritfabriken i Matfors.
1 av 7
Foto: Fredrik Birging / Sveriges Radio
Invigningsbesökarna visas runt bland rader av tunnor.
2 av 7
Invigningsbesökarna visas runt bland rader av tunnor. Foto: Fredrik Birging / Sveriges Radio
Invigningsbesökarna visas runt inne på destilleriet.
3 av 7
Rundvandring inne på destilleriet vid invigningen. Foto: Fredrik Birging / Sveriges Radio
Snapsglas uppradade vid invigningen av det nya destilleriet i Matfors.
4 av 7
Snapsglas uppradade vid invigningen av det nya destilleriet i Matfors. Foto: Fredrik Birging / Sveriges Radio
Bord med bubbel som står bland tunnorna på destilleriet i Matfors.
5 av 7
Foto: Fredrik Birging / Sveriges Radio
Mingel bland tunnorna på invigningen.
6 av 7
Mingel bland tunnorna på invigningen. Foto: Fredrik Birging /Sveriges Radio
Tunnor inne på destilleriet i Matfors.
7 av 7
Foto: Fredrik Birging / Sveriges Radio

Idag invigdes ett nytt spritdestilleri i Matfors, en fabrik för tillverkning av kryddspriten akvavit.

I Sundsvall finns en lång historia av tillverkning av rusdrycker, förutom ölbryggeri så startade det tidigare statliga bolaget Vin och Sprit en fabrik i Sundsvall redan 1920. På Sundsvallsfilialen gjordes kryddat och okryddat brännvin, likör, cognac, punsch, starkvin och glögg och i början av 00-talet var det över 100 anställda där. Men när den borgerliga regeringen beslutade att sälja Vin och Sprit 2008 lades fabriken i Sundsvall ner.

Nu nio år senare inleds en ny epok av tillverkningen av starkdrycker i Sundsvallsregionen, närmare bestämt i Matfors.

På destilleriet ska man tillverka kryddsprit, akvavit. Bland annat den gamla klassikern O P Anderson, en dryck som förra året firade 125-årsjubileum.

– Det ska smaka likadant som O P Anderson gjorde 1891, det är min målsättning. Sedan kan det vara svårt att veta exakt att det stämmer, men jag ska hålla i kvaliteten i alla fall, säger Jonas Odland, kryddmästare.

Kommunen hoppas på mervärde

– Det är klart att vi på Sundsvalls kommun är glada för att man väljer att lägga sin verksamhet hit till den här regionen, säger Peder Björk (S) kommunalråd i Sundsvall och en av de inbjudna till invigningen.

Du känner inte att det är vanskligt att låta sig förknippas så med rusdrycker?

– Det finns säkert de som tycker att det är bra och de som tycker att det är mindre bra, men det här är ju faktiskt en del av det samhälle vi lever i och vi tycker det är kul att verksamheten flytta hit, säger Peder Björk. 

Det är företaget Unimedic i Matfors som har i uppdrag att sköta och driva anläggningen, själva fabriken ger till en början bara 2-3 arbetstillfällen. Men i planerna ingår också att man kommer ha visningar för besökare i fabriken och det hoppas kommunen ska märkas på bredare front. 

– Det är klart att mat och dryck är spännande och kan locka besökare till vårt område, och det är ju välkommet, säger Peder Björk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".