Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvården behöver förbättras gällande organdonation

Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 11.25
MOD: Bristen på organ beror på hur sjukvården är organiserad
(4:43 min)
Organdonationsapp. Foto: August Jerner/ Sveriges Radio
1 av 2
App gör det enklare att ta ställning om organdonation. Foto: August Jerner/ Sveriges Radio
Peter Carstedt. Foto: Privat
2 av 2
Peter Carstedt jobbar för att fler ska donera organ. Foto: Privat

Peter Carstedt, grundare för Mer organdonation, MOD, menar att sjukvården måste få mer resurser och organisera sig för att fler liv ska räddas genom organdonation.

Det råder brist på organ i Sverige. Över 800 svenskar väntar på att få nya organ och hittills i år har det dött 11 personer som väntat på organ.

– Egentligen är det tre områden som behöver förändras i Sverige så att vi inte ska behöva ha den här situationen. Den ena och kanske viktigaste är att vi behöver ta ställning och prata mer om frågan, säger Peter Carstedt, MOD.

När Peter Carstedt och Marta Ehlin grundade MOD var inte frågan närvarande, frågan syntes inte i samhället och man pratade inte om det. Idag är ungefär 16 procent av befolkningen med i donationsregistret.

– Detta trots att vi är det land som är mest positiva till frågan i världen där ungefär 80-85 procent yttrycker sig positiva till organdonation, men det är ändå få som tar tag i det och tar det här samtalet.

Vad mer behöver bli bättre?

– Vi har en situation idag att trots att man har gjort sin vilja känd, man är kanske positiv till organdonation, så respekteras inte den viljan alltid.

Varje år avlider ungefär 90 000 till 100 000 personer. Av dem var det ifjol 185 personer som blev faktiska organdonationer.

– Det här bristen beror inte på viljan, utan det här beror på bristen på hur sjukvården är organiserad, på hur man jobbar med frågan och vilka resurser sjukvården har. Det beror även på den lagstiftning som styr vad sjukvården får och inte får göra, menar Peter Carstedt och fortsätter:

– Det är ett komplext problem. Vi behöver både jobba med frågan och se till att alla tar ställning, och vi behöver också se över hur sjukvården är organiserad - detta skiljer sig mycket mellan olika landsting.

Folks vilja ska respekteras

– Jag tror att det är viktigt att respektera folks vilja framför allt och det är så det är organiserat idag i Sverige. Skulle vi få fler med i donationsregistret så är jag osäker på att vi skulle få så många fler donatorer om vi inte organiserar sjukvården. Idag är det största hindret hur dagsläget ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".