Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Radiochefens nässelsoppa

Publicerat onsdag 10 maj kl 10.20
Nässelsoppa med kokt ägghalva
1 av 2
Radiochefens nässelsoppa med ägghalva. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Späda nässlor färdiga i plockas. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Späda nässlor färdiga i plockas. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

En värmande soppfavorit i vårtider är nässelsoppan. Vår chef Susanne Helsing har ett riktigt kalasrecept som vi bara måste få prova.

Nässelsoppa

4 portioner

Ingredienser 

ca 2 liter färska nässlor
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
2 dl grädde
100 g färskost

Gör så här:

Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten. 
Lägg ner dem i kokande vatten och förväll i 3 minuter.
Låt nässlorna rinna av  och svalna i ett durkslag. Mixa sedan nässlorna med en stavmixer.

Koka upp 7,5 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning.
I med 2 dl grädde och 100 g färskost.

Häll i de mixade nässlorna.

Krydda med salt, peppar och lite muskot. Ta även lite uns cayennepeppar. Låt koka upp - klart.

Servering
Lägg i ett halvt ägg i varje sopptallrik.
(I vissa fall smälter jag smör och tar i lite mjöl innan jag gör buljongen för lite tjockare konsistens)  

/Susanne Helsing
Kanalchef, P4 Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".