Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre specialisering på framtidens sjukhus

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 13.04
Svenska Läkaresällskapet: Behövs ny typ av avdelningar för multisjuka
(1:25 min)
Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
1 av 2
Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Sundsvalls sjukhus. Foto: TullaMaja Fogelberg
2 av 2
Sundsvalls sjukhus. Foto: TullaMaja Fogelberg

Med allt äldre befolkning och ny teknik inom vården så måste också sättet vi organiserar vår sjukvård på förändras. Det anser Svenska läkaresällskapet.

I takt med att de multisjuka äldre blir allt fler så behöver också organisationen inom sjukvården förändras, säger Stefan Lindgren, överläkare och professor i medicin och ordförande i Svenska läkaresällskapet.

Ofta kommer de till akutmottagningen och sedan får de träffa "vem som helst" som inte känner patienten.

Idag fungerar vården ofta dåligt för äldre med flera sjukdomar.

– Ofta kommer de till akutmottagningen och sedan får de träffa "vem som helst" som inte känner patienten. Sedan hamnar de på avdelningen "vad som helst" och sen skickas de hem och sedan börjar det på nytt.

Istället borde man bygga systemet kring närsjukvård, att patienten har en fast vårdkontakt och en plan för vården och om patienten sviktar i sin hemmiljö ska hen kunna tas in på en generalistbemannad vårdenhet för att få hjälp, tycker Stefan Lindgren.

Vi måste sluta tänka på sjukhus som att det är ett hus där man har kirurgi och ett där man har ortopedi och ett annat där man har ögonsjukvård.

Den vårdenheten eller sjukhuset skulle se helt annorlunda ut än dagens sjukhus och en stor del av vårdavdelningarna ska vara bemannade av läkare och sjuksköterskor med bred kompetens som har nära kontakt med hemsjukvård och primärvård, säger Lindgren.

– Vi måste sluta tänka på sjukhus som att det är ett hus där man har kirurgi och ett där man har ortopedi och ett annat där man har ögonsjukvård. Det går inte att ha så smala stuprör. Visst, det kommer alltid att behövas specialister för en del patienter, men det generella skulle vara mer än femtio procent av sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".