Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mera pengar till snabbt bredband i Västernorrlands glesbygd

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 04.05
Länsstyrelsen: Det är inte rätt att vissa kommuner halkar efter
(1:16 min)
Skyltar för fibergrävning. Foto Ulla Öhman
Det grävs för fiber på många håll i Västernorrland just nu. Foto: Ulla Öhman/SR

Nu kommer mer pengar till bredband i glesbygden. Det är viktigt att alla kommuner hänger med, säger länsstyrelsen.

Har du tillgång till snabbt bredband, eller är det något du saknar? Kommentera gärna!

Tillgången till snabbt bredband är väldigt ojämnt fördelad beroende på var i Västernorrland man bor.

Totalt i länet har 55 procent tillgång till det  men tittar man till exempel i Sollefteå kommun utanför tätorten så är det bara tio procent.

Det är inte rätt att vissa kommuner ska halka efter.

Och nu utlyser länsstyrelsen 54 miljoner för bredband i glesbygden, och den större delen går till Ånge och Sollefteå kommuner.

– Västernorrland ligger delvist dåligt till. I de senaste mätningarna så ser vi att de glesare delarna inte har samma tillgång till bredband som i andra län. Det är därför vi gör den här satsningen, det är inte rätt att vissa kommuner ska halka efter, säger Daniel Gustafsson som är enhetschef på stabs- och utvecklingsenheten på länsstyrelsen.

Vi som bor här på landsbygden borde ha samma möjlighet som dom som bor i stan.

Curt Sundqvist i Knäppa utanför Ullånger har just skrivit på för fiber och för honom var det en självklarhet att hoppa på när möjligheten gavs:

– Det är ju så att vi som bor här på landsbygden borde ha samma möjlighet som dom som bor i stan.

54 miljoner ska göra skillnad.

Regeringens bredbandsmål är att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 megabits bredband inom tre år.

Här i Västernorrland är det alltså ganska långt kvar särskilt för dom som bor utanför tätorterna. 

– 54 miljoner ska göra skillnad. Men behoven är stora så det behövs ännu mer resurser för att alla ska få tillgång till det.

fakta: De 54 miljonerna ska gå till fyra geografiska områden i länet till och utlysningarna sker inom ramen för landsbygdsprogrammet. Ansökningsperiod för utlysningarna är 11 april–11 juni 2017.

Så många har tillgång till snabbt bredband idag

Härnösand
Ungefär hälften av kommunens invånare har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer. Men tittar man utanför tätorten så ligger den siffran endast på 8 procent.

Kramfors
Ungefär hälften av kommunens invånare har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer. Men tittar man utanför tätorten så ligger den siffran endast på 18 procent.

Sollefteå
Ungefär 40 procent av kommunens invånare har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer. Men tittar man utanför tätorten så ligger den siffran endast på 10 procent.

Sundsvall
Ungefär 65 procent av kommunens invånare har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer. Men tittar man utanför tätorten så ligger den siffran endast på 11 procent.

Timrå
Nästan hälften av kommunens invånare har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer. Men tittar man utanför tätorten så ligger den siffran endast på 7 procent.

Ånge
Inte ens 30 procent av kommunens invånare har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer. Många utav dem bor utanför tätorten. Där ligger tillgången på cirka 18 procent.

Örnsköldsvik
Cirka 47,9 procent av kommunens invånare har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer. Bara 20 procent av invånarna utanför tätorten har tillgång till 100 Mbit per sekund eller mer.

Källa: Länsstyrelsen Dig 2020

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".