Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Digitala läkarbesök blir billigare för landstinget

Publicerat fredag 12 maj kl 14.31
Sängliggande liten flicka med feber pysslas om av vuxen. Hon kramar en gosenalle.
Foto: Gorm Kallestad/TT

Ersättningen till digitala vårdbolag vid ett läkarbesök över nätet sänks kraftigt till 650 kronor. Skenande kostnader för landstingen ligger bakom beslutet.

Kostnaden för digitala läkarbesök har ökat dramatiskt för flera landsting, bland annat här i Västernorrland. Att kostnaderna skenar gör att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nu tagit beslutet att sänka ersättningen till bolagen.

Dagens beslut gäller riktlinjer för Sveriges landsting och regioner om ersättning för digitala tjänster, kortfattat: vilken ersättning som ska utgå från ett landsting till ett annat om patienten använt digitala vårdtjänster i det andra landstinget.

Denna kostnad har tidigare legat på drygt 2 000 kronor men så sent som i januari sänktes priset till 1 200.

Nu sker alltså nästan en halvering.

Har famlat

– Antalet besök har tiodubblats på kort tid och ingen har sett konsekvenserna av det ekonomiska, säger SKL:s vice ordförande Anders Henriksson till TT.

– I och med att det har varit ett nytt område har vi famlat lite, innan vi nu kan sätta en rimlig nivå.

Du skulle vilja säga att det inte är rimligt med 1 200 kronor?

– I förhållande till de utredningar som våra ekonomidirektörer gjort så är 650 kronor den bedömning som är rimlig. Vi vill stimulera den här utvecklingen, men den måste vara i proportion till kostnaderna och vara ett komplement till den ordinarie verksamheten.

Inga egna avtal

Daniel Persson är affärsutvecklingschef på Min doktor, ett av de två marknadsledande bolagen.

– Det är klart att vi tycker att det är känsligt. Man måste förstå att detta är något som utvecklas och genom att göra den här snabba regleringen, riskerar man att bromsa utvecklingen. Sedan förstår jag att man vill ha en kostnadskontroll, säger han.

Min doktor och Kry, det andra bolaget, har inte egna avtal med landstingen utan är knutna till var sin privatdriven vårdcentral i Jönköpings län. Det betyder att läkarbesök på nätet via bolagen räknas som vård i ett annat landsting och region Jönköping får därför fakturera patientens "egna" landsting.

Totalt skickades förra året räkningar på över 37,5 miljoner kronor till landsting över hela landet. Utvecklingen har också gått rekordsnabbt. Bara för första kvartalet i år är summan drygt 28 miljoner kronor. Högst summa har inte oväntat hamnat på Stockholms län, med nästan 12 miljoner kronor.

– Det är inte förvånande att det gått fort men det har gått fortare än många kunnat tro. Min gissning är att det är en kombination av att vi i Sverige är väldigt uppkopplade och vana att göra det mesta via nätet och att det varit massiva marknadsföringskampanjer av de här bolagen, särskilt i storstadsområdena, säger Jonatan Vincent, controller på ekonomienheten på regionalledningskontoret i Region Jönköpings län.

Han tror nu att förslaget får stor effekt.

– Det kommer att ha en jättestor betydelse. Det är visserligen en rekommendation, men om ett landsting inte följer det måste man ha goda skäl. Jag kan inte tänka mig att de inte kommer godkänna det som ett nytt pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".