Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Även en polis måste få lov att gråta

Publicerat fredag 12 maj kl 15.38
Även om man är stor och stark i sin yrkesroll, så kan man ha det jobbigt
(5:39 min)
Christer Nilsson polis i Östersund
Känslan av att både kämpa för någon annans liv och sitt eget har varit väldigt påtaglig för mig. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Med risk för sitt eget liv räddade Christer Nilsson, som arbetar som polis i Östersund, livet på en baby. Nu vill han inspirera ungdomar att våga prata om det som är svårt för att kunna gå vidare.

I augusti förra året kastade en pappa sin 11 månader gamla dotter över kanten till en kraftverksdamm. Flickan kunde räddas tack vare insatser från ambulanspersonal och en polis som med fara för sina egna liv kastade sig i vattnet.

På torsdagskvällen berättar polisen Christer Nilsson för barn och ungdomar på Framtidsgalan på Kulturmagasinet i Sundsvall om hur man tänker när någonting väldigt dramatiskt påverkar ens liv.

– Händelsen i sig är ju i sig väldigt speciell med tanke på miljön och hur stor insatsen var. Sen gjorde jag ett val, att jag skulle simma i kraftverksdammen och det höll inte på att gå bra när jag simmade med mina kläder. Känslan av att både kämpa för någon annans liv och sitt eget har varit väldigt påtaglig för mig.

– Det är svårt att för någon annan att förstå kanslan av man håller på att dö, den känslan har jag aldrig varit i närheten av att känna att verkligen vara rädd för att det här kommer inte att gå bra.

– Drivkraften av att klara av det här var enorm, annars vet jag inte om jag hade klarat den här simningen. En stor insats från så mångaa människor och flera myndigheter.

Nu har en tid gått sedan händelsen och Christer har delvis lagt den bakom sig även om han poängterar vikten av att kunna prata med sin familj och sina kollegor om vad som hände. När han blev inbjuden att prata med ungdomar om hur det är möjligt att gå vidare på Framtidsgalan, då vill han gärna dela med sig av sina erfarenheter. 

– Man måste vara proffsig i sin yrkesroll men innanför den här kroppen och min uniform så är jag ju en människa med känslor. När man utför ett jobb så går man in i den rollen och gör ett så bra jobb som möjligt men efteråt är det jätteviktigt att kunna bli ledsen och få ur sig det.

Våga vara liten ibland, det blir man större av i slutänden.

Christer Nilsson tror att många unga idag tycker det är svårt att visa sig sårbara men betonar vikten av att hitta en kompis eller någon vuxen för att dryfta saken.

– Håller man problemen inom sig så är det inte bra. När man är tonåring så har man ett ganska dåligt konsekvenstänk och man tror att om ens partner gör slut så rasar hela världen. Så är det inte riktigt även om man känner så för stunden.

Att skriva av sig på sociala medier menar Christer Nilsson kan innebära en risk.

– Att öppet dela jobbiga saker, kan man få tillbaka på ett negativt sätt.

Våga ställa frågan hur dina kompisar mår och var beredd att lyssna på svaret, råder Christer Nilsson.

– Jag vill förmedla en bild till ungdomarna  att även om man är stor och stark och har en yrkesroll, så kan man ha det jobbigt. Jag vill förmedla vikten av att våga vara liten ibland, för det blir man större av i slutänden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".