Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen tror inte på en etablering av vildsvin i länet

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 16.54
Irene Hedlund: Vildsvinet har inte vandrat hit själv
(3:15 min)
Vildsvin mellan Torpshammar och Viska med Boda Borg i bakgrunden
1 av 2
Foto: Pernilla Larsson
Ett vildsvin som besökte Carina Perssons gård i Torpshammar.
2 av 2
Ett vildsvin som besökte Carina Perssons gård i Torpshammar. Foto: Carina Persson

Vildsvinet som har setts i trakten kring Torpshammar måste ha körts dit eller så kommer djuret från ett olagligt vilthägn. Det menar Irene Hedlund, chef på Länsstyrelsens viltförvaltning.

I trakten mellan Viskan och Torpshammar har ett vildsvin skymtats de senaste dagarna. Pernilla Larsson såg vildsvinet längs vägkanten när hon satt i sin bil. Hon stannade bilen intill vildsvinet. 

– Jag höll på att få en hjärtinfarkt och en chock. Jag såg att det var ett vildsvin för han stod så nära vägen och såg inte så skygg ut heller. När han drog i väg fick jag stå kvar där och titta en stund för att försäkra mig om att det var ett vildsvin som jag hade sett. Först trodde jag att det var en björn, men det var det inte, det var ett vildsvin, säger Pernilla Larsson. 

"Inte vandrat hit själv"

Men enligt Irene Hedlund, chef på Länsstyrelsens viltförvaltning, handlar det inte om att vildsvinen håller på att etablera sig i Västernorrland. Hon menar att någon måste ha kört dit vildsvinet eller så har djuret rymt från ett olagligt vilthägn.

– Vi vet inte var vildsvinet kommer ifrån, men det har inte vandrat hit själv. Endera har något kört hit det med bil eller så kommer djuret från ett olagligt vilthägn, säger hon. 

Hur kan du veta det?

– Det är inte troligt att vildsvinen har brett ut sig till Västernorrland ännu och vi har inga lagliga vilthägn med vildsvin i länet, säger Irene Hedlund och fortsätter:

– De är inte anpassade till att vara här uppe, och de har inte funnits här uppe på väldigt länge. Nu är de flesta övertygade om att vildsvin inte finns naturligt här uppe, säger hon.

Skador för 700 miljoner kronor

Men du säger att något måste ha släppt ut det eller fraktat hit det. Är det tillåtet?

– Nej, det är inte tillåtet att ha vilda djur i hägn utan tillstånd och det är heller inte tillåtet att släppa ut djur hur som helst. Vissa fåglar kan man få släppa ut, men definitivt inte vildsvin, säger Irene Hedlund. 

Enligt studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, som kom i vintras, så orsakar vildsvinen skador på jordbruket för upp emot 700 miljoner per år. Irene Hedlund  menar att det finns en poäng i att inte hjälpa vildsvinen att etablera sig i länet. 

– Vi ska inte plantera ut de här uppe och hjälpa de att etablera sig i Västernorrland. Men om de naturligt skulle etablera sig här uppe så får vi ta den frågan då och förvalta dem som en viltart här uppe, säger Irene Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".