Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regiondirektören medger hemligt avtal med Lena Thelin

Publicerat torsdag 1 juni kl 14.45
Inger Bergström: Det här är något jag ångrar djupt
(7:12 min)
Lena Thelin, tidigare HR-chef på Landstinget och Inger Bergström, regiondirektör.
1 av 4
Bildkollage: Lena Thelin, tidigare HR-chef på Landstinget och Inger Bergström, regiondirektör. Foto: Ingrid Engstedt Edfast och Ulla Öhman / Sveriges Radio
Avtalet med Lena Thelin som hon och regiondirektören Inger Bergström undertecknat.
2 av 4
Två av sidorna på avtalet med Lena Thelin som hon och regiondirektören Inger Bergström undertecknat. Bildkollage. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Villkoren i uppsägningsavtalet som tecknades med Lena Thelin.
3 av 4
Villkoren i uppsägningsavtalet som tecknades med Lena Thelin. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Bilagan med kurskostnaderna som också ingår i Lena Thelins avtal.
4 av 4
Bilagan med kurskostnaderna som också ingår i Lena Thelins avtal. Foto: Ulla Öhman /Sveriges Radio

Inger Bergström, regiondirektör i Västernorrland medger nu att hon ljugit om Lena Thelin-affären. Det finns ett hemligt avtal med den förre HR-direktören.

– Jag har ett avtal om upphörande av anställning och jag blev så överrumplad när du ringde så jag ber så mycket om ursäkt för att jag inte sade sanningen, säger Inger Bergström till P4 Västernorrlands reporter Ulla Öhman under torsdagseftermiddagen.

– Det är på uppdrag av min tidigare chef Anders L Johansson som jag tecknat det här avtalet med Lena Thelin, säger Inger Bergström. 

Varför ville du dölja det här avtalet?

– Det här kändes moraliskt inte rätt när jag upprättade det här avtalet, jag fick i uppdrag att ordna ett sådant här avslut och det gjorde jag, men det kändes inte rätt. Så därför har jag nog hoppats att det bara skulle försvinna, men det gör ju aldrig saker, så jag är faktiskt glad idag att det här kommer fram och att jag får visa det här, säger Inger Bergström.

Rätt till både lön och utbildning

Avtalet är undertecknat i februari 2015 av Inger Bergström och Lena Thelin. Det ger Lena Thelin rätt till full lön på 69 300 kronor i månaden från mars 2015 till 27 augusti 2017. Hon är arbetsbefriad under den perioden och får också en treårig utbildning på Gestaltakademin, där även egen terapi och mat och logi ingår.

Kraven i avtalet kom från Lena Thelin själv men det var Inger Bergströms företrädare Anders L Johansson som uppmanade Inger Bergström att ordna ett avslut med HR-direktören. Hon kände sig uppmanad, men blev inte tvingad.

– Man blir ju inte tvingad men jag är väldigt plikttrogen och lojal och vill landstingets bästa och trodde väl att det var det jag gjorde, säger Inger Bergström. 

Inger Bergström har sedan haft avtalet dolt, förvarat i en hemlig låda, berättar hon.

– Det är fruktansvärt. Det är något jag ångrar djupt, jag är en person som vill att det ska vara rätt och riktigt och att vi ska vara en organisation där det är genomskinligt vad som finns, så det är något som jag ångrar djupt, säger Inger Bergström. 

Varför skulle Lena Thelin få så förmånliga villkor när hon slutade?

– Det är en fråga du måste ställa till Lena Thelin eller Anders L Johansson, säger Inger Bergström.

– Arbetsrättsligt är det oantastligt men som jag säger, det här har hängt över mig sedan dess för jag upplever att det är moraliskt inte rätt, säger Inger Bergström.

Kunde du inte säga det då till dem att du inte tyckte det var rätt och vägra skriva på?

– Jag önskar att jag hade gjort det, men jag upplevde att jag gjorde det som var bäst för stunden då, säger Inger Bergström.

Dessutom berättade hon inte hela sanningen när P4 Västernorrlands reporter först kontaktade henne.

– Jag försökte nog ta ansvar genom att försöka svara, men det blev ju fel och det är därför som jag säger som det är nu, och det känns väldigt skönt.

– Det här har varit som ett ok, en blöt filt, det är inte jag som säger så, säger Inger Bergström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".