Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonbelopp från länsstyrelsen till integrationsprojekt i kommunerna

Publicerat söndag 18 juni 2017 kl 07.35
Länsstyrelsen: De här pengarna gör verkan
(1:12 min)
Magdalena Said Integrationssamordnare länsstyrelsen Östersund
Flyktingmottagndet har minskat till länen, men enligt integrationssamordnare Magdalena Said på länsstyrelsen i Östersund behövs de här pengarna nu mer än någonsin. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Pengar har nu delats ut för att stötta arbete med flyktingguider och familjestöd i alla kommuner i Jämtlands och Västernorrlands län - utom en.

För hela landet handlar det om 50 miljoner kronor varav drygt 2,5 miljoner landat hos kommunerna i dessa två län.

Flyktingmottagndet har minskat till länen, men enligt integrationssamordnare Magdalena Said  på länsstyrelsen i Östersund behövs de här pengarna nu mer än någonsin.

– Det är egentligen nu det riktiga jobbet börjar. Vi ska ju ta hand om alla som har flyttat hit och det här hjälper ju civilsamhället att stötta upp de asylsökande, nyanlända och ensamkommande barnen som bor här i vårt län, säger hon. 

Det är bara kommuner som har kunnat söka pengar, men länsstyrelsen säger att projekt som har samarbete med föreningsliv och frivilligorganisationer har prioriterats. Både pågående och nya verksamheter har fått stöd - allt från språkinlärningsprogram till öppna förskolor med integrationsfokus. Enligt Magdalena Said vet man att pengarna gör verkan. 

– Vi har ju rapporteringar årligen och även besök i projekten som visar att det ger verkan, säger hon. 

Alla kommuner i de två länen har fått pengar, utom Ånge kommun som inte skickat in någon ansökan. Men pengarna räcker inte till för att täcka alla kostnader.

– Det söks för mer än vi har att ge, säger Magdalena Said. 

Integrationsprojekt Jämtlands län

Bergs kommun - Mötesplats via Servicepunkter – 101 000 kronor

Bräcke kommun för insatsen Öppen förskola med integrationsfokus - 101 150 kronor

Härjedalens kommun för insatsen "Träffpunkt i byarna" - Träffpunkt för att underlätta etablering och nätverksbyggande med näringsliv och föreningar i byarna - 95 558 kronor

Krokoms kommun för insatsen Vänner utan gränser under asyl- och etableringsprocessen - 161 592 kronor

Ragunda kommun för insatsen Möten för integration i samverkan med civilsamhället - 198 100 kronor

Strömsunds kommun för insatsen Frivilligsamordnare - 166 000 kronor 

Åre kommun för insatsen Framtagande av modell för integration till civilsamhället, med syfte att skapa alternativ språkinlärning för nyanlända med låg utbildning, finna vägar för utslussning till föreningsliv och samhällsetablering - 166 600 kronor

Östersunds kommun för insatsen Utökat stöd för målgruppen unga nyanlända i åldern 18-21 år - 200 000 kronor

Källa: Länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".