Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sidsjö vårdcentral hotas av nedläggning

Uppdaterat måndag 19 juni kl 15.47
Publicerat måndag 19 juni kl 12.44
Jan-Olov Häggström (S): Vi är inte beredda att bryta mot lagen
(3:26 min)
Vårdcentral, sjukvård, vård läkare
Foto: Claudio Bresciani/TT

Sidsjö vårdcentral i Sundsvall kan bli tvungna att stänga på grund av den stora tillströmningen av patienter.

Sidsjö vårdcentral i Sundsvall kan bli tvungna att stänga deras verksamhet, det skriver flera medarbetare i en debattartikel i Sundsvalls tidning idag.

Anledningen är att de får fler listade patienter än vad man har möjlighet att ta emot och systemet som Region Västernorrland utgår efter tillåter inte att patienter köar för en plats vid vårdcentralen. Under flera års tid har vårdcentralen informerat landstinget om problemet utan att ha fått gehör.

– Vårt problem är att vi vill ge bra och god vård till våra patienter, och vi kan inte bli större, konstaterar Eva Jaktlund som är läkare på Sidsjö vårdcentral. 

– Vi har inte möjlighet att ha större lokaler eller fler personal i de lokaler vi har. Samtidigt får vi inte säga nej till patienter som vill lista sig. 

Patienterna märker av att vårdcentralen inte kan stoppa intaget av nya som vill lista sig. Vårdcentralen har fått klagomål på tillgängligheten.

– För personalen blir det en hög arbetsbörda för varje anställd, säger läkaren Eva Jaktlund.

Tidigare har vårdcentralen i Sidsjö får tillfälliga stopp godkända medan man anpassat verksamheten till fler patienter. Men Region Västernorrland kan inte tillåta att vårdcentralen sätter upp en listningskö. 

– I så fall skulle vi vara tvungna att bryta mot lagen, säger Jan-Olov Häggström (S), som är ordförande i valvårdsutskottet.

I Stockholm har man upprättat listningsköer, så varför kan man inte göra det här?

– Jag får bara upprepa mitt svar. Vi är inte beredda att bryta mot lagen.

Så man bryter mot lagen i Landstinget i Stockholm?

– Ja, enligt vår förvaltning följer man inte gällande lagstiftning, konstaterar Jan-Olov Häggström (S).

Men om det innebär att Sidsjö vårdcentral, som är oerhört populära, måste lägga ner - är det rimligt?

– Det är oerhört olyckligt i såna fall. Men lagstiftningen råder vi inte över, säger Jan-Olov Häggström (S).

I slutet av sommaren kommer Sidsjö vårdcentral ha ett ägarmöte där man ska ta ställning till de fakta som finns, berättar läkaren Eva Jaktlund.

– Vi måste beakta flera lagar. Patientlagen, patientsäkerhetslagen och arbetsmiljölagen. Vi får väga ihop det och se vad vi kommer fram till för beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".