Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sälsäkra redskap ska rädda kustfisket

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 16.00
Forskare: Jag träffar väldigt många uppgivna fiskare
(2:40 min)
Sara Königson framför ett vatten. Foto: Simon Nilsson/Sveriges Radio
Sara Königson, forskare på SLU Aqua. Foto: Privat

Den ökade mängden sälar skapar stora problem för landets kustfiskare. Men kanske finns lösningen i det forskarna kallar sälsäkra fiskeredskap.

Programmet Sälar och fiske vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har sedan 1994 jobbat för en rad projekt med målet att minska sälskador och hitta en balans i konflikten mellan fisket och sälarna.

I takt med att mängden säl ökar runt Sveriges kust har man, under de senaste tre åren, riktat in arbetet på att ta fram sälsäkra fiskeredskap. Ett sätt att hjälpa landets fiskare.

– Det är ju främst för att våra sälpopulationer ökar så pass mycket som de gör idag och skapar stora problem för det kustnära och småskaliga fisket, säger Sara Königson, forskare vid SLU Aqua.

Hur mycket har sälpopulationen egentligen ökat?

– Den ökar med runt åtta procent varje år. Och vi har upp till 100 000 sälar, om vi tittar på alla våra populationer längs Sveriges kuster. Det har ökat väldigt mycket de senaste åren.  

En bit på vägen

Målsättningen med forskningen kring sälsäkra redskap är att presentera ett alternativ som kan användas i det småskaliga fisket, samtidigt som den livskraftiga mängden säl bibehålls.

– Vi kan komma en bra bit på vägen när det gäller sälsäkra redskap. I vissa fall har vi redan gjort det. Det finns torskburar som används, och laxfällor som till ganska stor del kan sälsäkra fångsterna.

Kan ett redskap bli helt sälsäkert?

– Det kan jag inget riktigt svara på.

"Ingen kan leva på det"

Under projektets gång har Sara Königson mött många fiskare, som på grund av den ökade mängden sälar, stött på stora problem i sin verksamhet.

– Jag träffar väldigt mycket uppgivna fiskare. Det här problemet har inte kommit fram de senaste två åren, fiskare har haft den här typen av problem i flera år.

– Det kan bara svårt att förstå att när man är ute och fiskar efter exempelvis torsk och du får 200 kilo – men så får du kanske runt 150 kilo som bara är slamsor kvar av. Det är ofta så som det ser ut och det är ingen som kan leva på det.

"Obalanserat"

Fiskaren Jan Pulkkinens, Söråker, verksamhet har stött på stora problem i takt med de ökade sälbestånden och till följd av det har han börjat snegla på sälsäkra alternativ.

 – För min del har så kallade push up-burar (laxfällor) egentligen fungerat rätt bra. När laxen väl är inne i buren så är den skyddad. Men numera har ett nytt problem uppstått just innan fisken har simmat in i buren: där har sälen lärt att stå och bevaka ingångarna, säger Jan Pulkkinen.

Vad innebär det för fångsten att sälen väntar precis utanför?

– Ja, helt enkelt så är det så att fisken kan bli sälskadad. För min del är det våldsamt många som blir just det och den delen är det i regel bara att slänga.

 – Det enda alternativet jag ser är en reglerad jakt. Vi kan fortfarande ha en hyfsad stam av säl, men i dagsläget är det en form av obalans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".