Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
E14 Erikslund: Trafikolycka med älg på vägen Fjärrvärmeavbrott i Härnösand

JO kräver svar av landstinget om hemliga Thelinavtalet

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 10.02
Reporter Ulla Öhman: Regionstyrelsen måste förklara hur det här gått till
(2:21 min)
JO:s begäran om yttrande från regionstyrelsen. Foto Ulla Öhman
1 av 3
JO vill ha svar senast den 25 september Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
JO:anmälan från en person i Sollefteå. Foto Ulla Öhman
2 av 3
JO-anmälan från en person i Sollefteå. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
En av anmälningarna till JO. Foto Ulla Öhman
3 av 3
JO-anmälan från en person i Stockholm Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Hur hanterades det hemliga avtalet mellan landstinget och Lena Thelin och varför diariefördes det inte? Nu kräver justitieombudsmannen, JO, svar av regionstyrelsen i Västernorrland.

JO har fått in två anmälningar som nu ligger till grund för kravet på ett yttrande från Landstinget.  

Två oberoende anmälningar

Den ena anmälan kommer från en privatperson i Stockholm och  riktar sig mot förre regiondirektören Inger Bergström och förre landstingsdirektören Anders L Johansson.

Anmälaren hävdar att man systematiskt dolt handlingar och struntat i diarieförning. och anmälaren tycker att jo i första hand bör väcka åtal mot ansvariga tjänstemän, och i andra hand rikta skarp kritik mot tjänstemännen och mot landstinget.

Den andra anmälaren bor i Sollefteå och har anmält Inger Bergström men också landstingsrådet Erik Lövgren och region/landstinget Västernorrland. Anmälaren bad i december om att få ut alla handlingar som fanns kring Thelins anställningar, men fick då inte fick ut det hemliga avtalet från februari 2015 som P4 Västernorrland senare grävde fram genom att börja ställa frågor till Inger Bergström.

Regionstyrelsen krävs på svar senast 25 september

JO har nu begärt svar från regionstyrelsen, där man vill veta hur det här har gått till. Man vill ha en redogörelse för handläggningen och regionstyrelsens bedömning av den. Berörda befattningshavare bör ges tillfälle att lämna synpunkter, skriver JO i sin begäran om yttrande.
Senast den 25 september vill JO ha svar.

Det här är JO

Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt. JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de anställda befattningshavarna.

Källa: jo.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".