Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Dietistens hälsosamma picknick

Publicerat onsdag 9 augusti kl 10.34
Muffins på ett fat
1 av 5
Foto: Foto: Helen Sahlstrand
Tunnbrödsrullar på ett fat
2 av 5
Foto: Foto: Helen Sahlstrand
Glasburkar med dessert i
3 av 5
Foto: Foto: Helen Sahlstrand
Närbild på picknickdesserten
4 av 5
Foto: Foto: Helen Sahlstrand
Helen Sahlstrand i örtträdgården
5 av 5
Helen Sahlstrand plockar örter. Foto: Lennart Sundwall

Matiga muffins, tunnbrödsrullar och en efterrätt i glasburk är vad dietisten Helen Sahlstrand packar i picknickkorgen idag.

Matmuffins med svamp och skinka 

(blir ca 12-14 st)

Svampen:

200 g kantareller eller blandsvamp
1 msk smör till stekning
2 krm salt

Muffinsen:

4 ½ dl vetemjöl
½ dl havrekli
2 tsk bakpulver
2 krm salt
½-1 krm finmalen peppar
2 st ägg
2½ dl mjölk
100 g smält smör
100 g rökt skinka
1 dl riven ost
2 krm salt
2-3 msk hackad basilika eller timjan
Några små tomater

Gör så här:
Börja med att rensa svampen. Skär den rena svampen i centimeterstora bitar. Lägg svampen i en stekpanna med ca 1 msk vatten i. Sätt på ett lock. Det tillsatta vattnet gör att din svamp släpper ifrån sig sin vätska enklare. Ta av locket efter någon minut och låt all vätska koka in i svampen. Tillsätt smör och stek i minst 20-30 minuter, på svag värme. Salta och låt svampen svalna.

Sätt ut ca 12 bullformar på en plåt eller smörj en muffinsplåt. Använder du pappersformar kan det vara bra att använda dubbla så håller de formen lättare.

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp och blanda de torra ingredienserna. Skär skinkan i små bitar. Vispa äggen i en skål och rör ner mjölk, smält smör, svamp, skinka, ost, hackade örtkryddor och salt. Blanda försiktigt ner mjölblandningen.

Skeda upp i formarna. Skär de små tomaterna i skivor och tryck försiktigt ner en tomatskiva på toppen av varje muffins. Grädda i ca 25 minuter.


Klassiska rullmackor

En ”rullmacka” är enkelt att ta med på utflykten. Det kladdar inte så mycket och går att fylla med nästan vad som helst. De uppskattas dessutom av både av stora och små. Här är några förslag, men du kan så klart fylla din rullmacka med andra saker.

Du behöver:

Mjukt tunnbröd eller tortillas
Matfett, mjukost/färskost eller t.ex. pesto.
Valfritt pålägg (se tips nedan)

Gör så här:

Bre dina rullmackor efter tycke. Rulla ihop. Skär i bitar 10-15 cm långa så är de enklare att äta. Klä gärna nedre delen av mackan med en bit bakplåtspapper så blir det enkelt att hålla i dem när du äter.

Några förslag på fyllning:

  • 1-2 skivor skinka, ett par strimlor stekt halloumiost eller smulad fetaost, hackad basilika och/eller ruccola sallad.
  • Rökt kalkon, pesto, tomat i strimlor.
  • Ost, fint strimlad paprika och salladsblad.
  • Leverpastej, strimlad gurka.
  • Ägg, kaviar och salladsblad.
  • Humus eller annan bönröra samt strimlad paprika.
  • Tunt skivat nötkött och pepparrot eller pepparotsost samt salladsblad.


Picknickdessert med bär och ”smul”

(4 portioner)

Ska du ha din utflykt i skogen eller på något annat ställe där det finns färska bär är denna dessert trevlig att ta med, då kan du nämligen plocka bären på plats.

Ingredienser:

200 g naturell färskost (t.ex. Philadelphia)
300 g kvarg, naturell
1-2 msk honung
½ - 1 tsk vaniljsocker alt vaniljpulver
zest från 1 lime (kan uteslutas)
4-8 st hårda kakor/kex, gärna 2 olika sorter
2 msk solroskärnor
4-6 dl färska bär

4 muggar eller glas

Gör så här:

Tvätta limen noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta gröna skalet (zest) på rivjärnets fina sida.

Rör ihop färskost, kvarg, honung, vaniljsocker och limezest. Lägg i en burk som du kan ta med ut på din utflykt. (Krämen bör förvaras svalt så förvara den i en kylväska med kylklamp tills det är dags att äta den på din picknick.)

Rosta solroskärnorna, under omrörning, i en torr stekpanna tills de får lite färg, ca 5 minuter.

Krossa kakorna till ett fint smul. Blanda kaksmul och solroskärnor. Lägg i en plastpåse eller burk.

När det är dags att äta efterrätten plockar du dina bär, om du inte har bär med dig.

Börja med lite smul i glasets botten och varva sedan med färska bär och färskostkräm. Gör minst två lager av varje sort. Servera direkt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".