Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hur kan det bli lättare att ta sig fram i Sundsvall?

Publicerat tisdag 12 september 2017 kl 05.35
Saahad Badogh: Det går oftast snabbast att åka bil
(0:27 min)
Trafik i Sundsvall.
Trafik i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Det är ungefär ett år kvar till valet och P4 Västernorrland gör nedslag i alla kommuner för att kolla av vilka frågor som är viktiga inför valet. I Sundsvall har trafiksituationen med ombyggnationen av gamla E4:an varit omdebatterad senaste åren.

Hur tar du dig fram genom Sundsvall? Berätta i diskussionen på vår Facebooksida.

Efter att Sundsvallsbron blev klar 2014 och ersatte E4:an genom staden har det tagits beslut att gamla E4:an ska bli enkelfilig, något som kritikerna menar leder till långa bilköer. Frågan är hur det ska bli lättare att ta sig fram i Sundsvall?

Smidigare och billigare

För att Saahad Badogh ska välja annat sätt att ta sig fram än att åka bil måste det bli smidigare att åka buss.

– Bussen går inte till alla ställen som jag vill till. Man måste åka flera bussar för att ta sig fram, så det går snabbare att åka bil, säger han.

Sundsvallsbon Ida väljer också oftast bilen på grund av att det är smidigt och blir billigare.

– Jag skulle kunna tänka mig buss om det var billigare och smidigare anslutningar, säger hon. 

De flesta kör bil 

Den senaste resevaneundersökningen från Sundsvall visar att de flesta kör bil. Även för resor som är kortare än fem kilometer i tätortsområdet utgjordes drygt hälften, 54 procent, av resorna med bil. Det näst vanligaste alternativet är att gå, vilket 22 procent gjorde och 15 procent cyklade.

Politikerna vill underlätta

Idag styrs busstrafiken i Sundsvall av Kollektivtrafikmyndigheten, som alla länets kommuner är medlemmar i, och som gör det svårare att snabbt förändra trafiken. Men det pågår ett arbete att hitta en ny typ av organisation, som gör att kommunen får styra över detta själv, vilket skulle göra att det går snabbare att göra förändringar i busstrafiken, så den anpassas efter de behov som finns i en stad som Sundsvall.

– Det är bättre om vi beslutar om vår stadstrafik, då kan vi beslut om vilka bussturer som ska finnas i Sundsvall, säger Jörgen Berglund (M), oppositionsråd i Sundsvall

Sundsvalls kommun har tillsammans med övriga kommuner i Västernorrland sagt upp de avtal som finns med Kollektivtrafikmyndigheten. Målet är att öka det lokala inflytandet och förbättra för Sundsvallsbor som vill åka buss.

– Vi behöver ha ett större inflytande lokalt, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".