Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Libanesiska köttbullar (kafta) med stekt lök och tomat

Publicerat onsdag 13 september kl 10.10
Libanesiska köttbullar med stekt lök och stekta tomater. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
1 av 5
Libanesiska köttbullar med stekt lök, stekta tomater och ajvar. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Libanesisk falafel med sallad och tomat. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
2 av 5
Libanesisk falafel med sallad och tomat. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Libanesiska köttbullar innan stekning på skärbrädan.
3 av 5
Libanesiska köttbullar innan stekning. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Libanesiska köttbullar i stekpannan.
4 av 5
Libanesiska köttbullar i stekpannan. Foto: Per-Erik Karlsson / Sveriges Radio
Stekt lök i stekpannan.
5 av 5
Stekt lök i stekpannan. Foto: Per-Erik Karlsson / Sveriges Radio

Under ett par veckor framöver ska vi åka jorden runt och provsmaka köttbullar. Idag kommer Fáten Nilsson till studion och bjuder på libanesiska kafta (köttbullar).

Köttbullar á la Libanon (kafta)

ca 500 g nötfärs
1 stor finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
½ finhackad röd paprika
1 liten finhackad chili gärna rökt
½ dl finhackad färsk persilja

1 tsk kummin
1 msk libanesiska 7 kryddor (finns i orientaliska affärer)
1 tsk salt
 

Gör så här:
Blanda färs och allt annat. Forma köttbullar av färsen, stek i saltat smör, servera i pitabröd med stekt lök och stekta tomater. (se recept nedan)


Stekt lök och stekta tomater

3-4 stora gula lökar skurna i tunna skivor
3-4 stora tomater skurna i tunna skivor
5-6 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
 

Gör så här:
Stek löken i fettet som köttbullarna stektes i så att de får ljus guldfärg.
Tillsätt 1 msk olivolja och stek därefter tomaterna och vitlöken.
Lägg åt sidan, servera med köttbullarna.

Vegetarisk bullar (falafel)

200 g torkade kikärtor
50 g torkade kidneybönor eller fava-bönor
1 tsk bikarbonat
1 liten finhackad lök
1 dl finhackad persilja
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk salt
1 tsk kummin
½ tsk torkade koriander
1 tsk libanesiska 7 kryddor
olja till fritering
 

Gör så här:
Blötlägg bönorna över natten enligt beskrivning. Kör samtliga ingredienser i en mixer och mixa till en slät massa. Låt massan vila ca ett dygn i en plastpåse i kylen. Forma till bullar och fritera i olja. Servera i pitabröd tillsammans med tahinisås (tarator).

Snabba alternativet:

Köp färdig torra ingredienser till falafel (finns i samtliga orientaliska affärer) och blanda med vatten enligt beskrivning, lägg till ett ägg och blanda, låt det vila några 3-4 timmar i kylen och fritera.

/Fáten Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".