Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Präster redo för strid

Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 13.06
"Vi vill egentligen inte strejka, men vi kanske måste"
(0:41 min)
Erika Helenius (Sköns församling), Petra Hamnström (Sundsvalls församling) och Elin Lockneus  (Tuna Attmar församling).
Erika Helenius (Sköns församling), Petra Hamnström (Sundsvalls församling) och Elin Lockneus (Tuna Attmar församling). Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Förhandlingarna med svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har strandat efter flera månaders förhandlingar. Stridviljan hos prästerna för arbetsmiljön är stor.

Det är Kyrkans akademikerförbund som sedan åtta månader ligger i förhandlingar med Skao men förhandlingarna har nu strandat.

Präster i Härnösands stift höjer nu sina röster för sina villkor – däribland finns Erika Helenius (Sköns församling), Petra Hamnström (Sundsvalls församling) och Elin Lockneus (Tuna Attmar församling).

– Det har uppstått irritation när prästers arbetsvillkor kan kraftigt försämras, säger Erika Helenius.

Det gäller arbetsvillkoren och arbetstiden, särskilt när det är stora högtider har präster fått 15 dagar att ta ut andra tider på året.

– Det kan betyda att om jag jobbar på julafton har jag kompenserats med att vara ledig en tisdag i februari, som ett exempel. Men nu kan det försvinna.

Ingår inte det i prästyrket att man kan få räkna med att jobba påsk och jul?

– Jo, vi jobbar så, men ersättningsdagarna vill arbetsgivaren tagit bort.

Prästyrket är på väg att bli kvinnodominerat.

– Vi ska jobba jämt tydligen. Vi ska visst få jobba veckor i sträck utan ledighet, säger Petra Hamnström.

– Vi vet att kvinnor som är präster är de mest utsatta. Enligt försäkringskassan märks att vi har sämst arbetsmiljö av alla yrken i Sverige, säger Elin Lockneus.

Menar ni att de ändrade villkor som arbetsgivaren vill se är en konsekvens av att det är fler kvinnor som är präster idag?

– Jag måste göra den kopplingen, säger Erika Helenius.

Just nu är det strandade förhandlingar, men stridsviljan är stor.

– Det kan mycket väl bli strejk, men det är inget vi vill, säger Erika Helenius som menar att jobbet att ständigt möta människor i kris sätter sina spår inte minst med alla begravningar.

Ni har ju dop och bröllop också?

– Jo, men i min församling är det mest begravningar.

P4 Västernorrland har varit i kontakt med svenska kyrkans arbetsgivarorganisation men de skriver tillbaka att de inte har möjlighet att idag ge sin syn på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".