Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter knivbråken i Härnösand: Viktigt att stoppa nyrekryteringen

Publicerat onsdag 27 september 2017 kl 15.45
Jerzy Sarnecki: Gängrelaterat våld ökar i Sverige
(4:35 min)
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Billy Abraha

Sommaren i Härnösand har varit orolig med gängbråk och knivskärningar. Och det är så att gängbråken ökar i Sverige, inte bara bara i storstäderna, utan även på mindre orter. Det menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Det har varit oroligt i Härnösand under sommaren och sensommaren. På mindre än en månad hade man två stora gängbråk med kniv inblandat. 

Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, speglar detta utvecklingen i övriga landet. 

”Våldet ökar”

– Det är en allmän trend i Sverige att det gängrelaterade våldet ökar. Vi har haft allvarliga ökningar av allvarlig brottslighet i storstäderna de senaste tre-fyra åren. Den typen av utveckling storstäderna påverkar mindre också, att man vill följa deras exempel, säger han och fortsätter:

– Det vi vet om såna här våldsutbrott på olika orter är att det förutsätter att det finns grupperingar av kriminella unga män med dålig förankring i samhället, säger han. 

”Rikta en varning”

För att få bukt på problemet så tror Sarnecki att polisarbetet måste bli mer effektivt. Men det handlar också om att myndigheter som socialtjänst och skola måste agera för att stoppa nyrekrytering till våldsbenägna grupper. 

I Härnösand finns det en tanke att föreningar ska vara ute och ha aktiviteter i centrala Härnösand för att det ska bli lugnare. Vad tror du om det?

– Det är bra att vuxna kan vara ute och suga till sig unga människor som står utanför samhället. Det är bra idéer, men jag vill samtidigt rikta en varning för att man inte ska ha för stor tilltro på föreningar. Rör det sig om brottslighet så är det en sak för polisen, inte för föreningar, säger Jerzy Sarnecki och fortsätter:

– Jag tycker att föreningar ska vara en del av detta, men att överlåta en för stor del av ansvaret på föreningar är oansvarigt av det etablerade samhället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".