Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Extremväder försvårar väghållningen enligt Sundsvalls kommun

Publicerat tisdag 2 januari kl 15.47
Anders Hedenius (S): Här spelar vädret ett spratt
(3:39 min)
Bussstationen Navet i Sundsvall och Anders Hedenius (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Anders Hedenius (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden beklagar att busstrafiken i Sundsvall drabbats så kraftigt av halkan den senaste veckan. Foto: Sveriges Radio

Tre gånger på mindre än en vecka har stadsbussarna i Sundsvall ställts in på grund av väglaget. Kommunen kommer nu utvärdera sina resurser för väghållningen.

Flera bussförare som kör i Sundsvall är kritiska till hur väghållningen i form av snöröjning och halkbekämpning har skötts av kommunen under de här dagarna när vädret växlat plötsligt mellan stora mängder snö och på det regn.

– Snösvängen är inte mer otillräcklig i år än vad den varit tidigare år. Tvärtom är ambitionen att vi ska ha en god vinterväghållning med en prioritetsordning som vi och andra kommuner har. Men här spelar vädret ett spratt, absolut, säger Anders Hedenius är socialdemokrat och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Sundsvalls kommun.

En del av kritiken mot kommunen kring väghållningen i samband med den senaste veckans stopp i busstrafiken rör avsaknad av väghyvlar.

Enligt SVT Västernorrland har antalet väghyvlar minskat från tio år 1989, till fyra den här vintern. 

– Väghyvlar är inte den enda lösningen, det kanske var det för 20-30 år sedan när traktorflottan såg ut på ett annat sätt, men en stor hjullastare med skrapstål fyller nästan hela luckan efter en vägskrapa, även om skraporna är viktiga i efterarbetet också, säger Anders Hedenius.

Ska utvärderas

Bland bussförare, men också lyssnare som kontaktat P4 Västernorrland, förekommer uppgifter om att kommunens miljökrav gör att det blir brist på fordon i flottan för vinterväghållning. 

– Visst har vi krav på miljömässigt bra fordon i upphandlingen, framför allt i centrala delen av stan, men jag tror att storleken på snöröjningsflottan är inte påverkad av miljökraven på det viset, det finns idag miljömässigt bra fordon, säger Anders Hedenius.

Vad tar ni med er för lärdomar nu av det här?

– Jag tror att vi kommer kunna lära oss jättemycket av det här. Nu är ingen utvärdering gjord än efter det här senaste eländiga vädret som varit vid kusten, men när sammanställningen kommer vid mitten av januari finns säkert lärdomar där. Om det innebär att det ska till mera resurser, om vi ska ha större snöröjningsflotta eller mera pengar, det kan jag inte uttala mig om idag, säger Anders Hedenius. 

Sundsvallsborna är trötta på busstopp nu, ska det behöva bli något nytt under det här året?

– Jag hoppas verkligen att vi passerat det här extremväderstadiet. Det är otroligt olyckligt när vi jobbar hårt från kommunen för att Sundsvallsborna ska ha möjlighet att åka kollektivt och så sätter, kanske, vädergudarna käppar i hjulen, så det är dubbelt olyckligt, säger Anders Hedenius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".