Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologiskt kött får inte KRAV-märkas

Publicerat tisdag 28 maj 2002 kl 07.20
I Västernorrland finns ingen uppfödning av KRAV-grisar till köttindustrin. Bonden Stefan Stolt i Junsele föder varje år upp 100 grisar. Hans uppfödning är visserligen ekologisk, men köttet är ändå inte KRAV-märkt.
För att få KRAV-märkning måste suggan som föder grisarna vara KRAV-godkänd. Men Stefan Stolt i Junsele har ingen egen sugga, utan köper kultingarna från gårdar som inte är KRAV-godkända. Därför får inte hans kött märkningen, trots att grisarna får KRAV-godkänt foder och lever i enlighet med de andra regler som finns kring miljömärkningen. - Jag skulle kunna köpa smågrisarna från en KRAV-godkänd gård, men det finns ingen sådan i närheten. Men mina kunder vet ändå hur mina grisar lever och det räcker oftast för dem, säger han till Radio Västernorrland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".