Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Behovet av samtalsbehandling ökar i länet

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 05.35

Fler och fler Västernorrlänningar vänder sig till vårdcentralerna för att få prata om sina problem, det visar en rundringning som Radio Västernorrland gjort. Vi har tittat närmare på vilka som vänder sig till landstingets kuratorer och vilka problem som är vanligast.
 

Samtalsbehandling ett antal samtal med just en kurator och i den utsträckning det går ställs sedan en diagnos. Målet är att hitta orsaken till problemen för att sedan orka och kunna lösa det.

Enligt personalen på kuratorsenheten i Härnösand-Medelpads sjukvårdsområde är behovet av samtalsbehandling större än vad vårdcentraler och sjukhusen mäktar med. Och trenden är att utmattningsdepressioner och närliggande symtomen stress, trötthet ökar.

- Väntetiden kan variera från två veckor upp till tio månader. Det görs en prioritetsbedömning av alla patienter men på Sundsvalls största vårdcentral, Centrum, har man tvingast vänta upp till tio månader på behandling, berättar Gunbritt Millioris, chef för kuratorsenheten på Sundsvalls sjukhus.

Även i Kramfors-Sollefteå och Örnsköldsvik är trenden den samma även om det inte förs statistik över vad de som söker hjälp har för problem.

Effektivt projekt
Under det senaste året har Birgitta Hildestam, tillsammans med sjukgymnasten Victoria Wahlström, jobbat med att ta fram ett speciellt behandlingskoncept för de med utmattningssyndrom. Nu söker de nästan fyra miljoner i bidrag från bland annat Försäkringskassan för att jobba fram nya metoder där man behandlar både kropp och själ. Tanken är att projektet skall pågå under tre år och att både patienter och i viss utsträckning deras anhöriga ska kunna få hjälp.

- Under de fem år som jag jobbat som kurator på vårdcentralen har jag märkt att den psykosociala ohälsan har ökat. Det är mer kvinnor är män som söker samtalsbehandling, men under de här åren har även männen ökat i antal, säger Birgitta Hildestam, kurator på Vårdcentralen Centrum i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".