Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag dödsstöt för minkfarmare

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 06.16

Den som vill driva en minkfarm måste se till att minkarna ska kunna röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och ha tillgång till vatten att simma i. Regeringen bestämde igår att skärpa de omdiskuterade lagarna om minkuppfödning.
Mats Engman, minkuppfödare i Sundsvall ser det som slutet för sin rörelse.
Minkfarmen har drivits som ett familjeföretag i över 60 år och när de nya lagarna ska genomdrivas ser Mats Engman ingen möjlighet att kunna ha kvar företaget.

På torsdagen fattade regeringen beslut om att skärpa djurskyddslagen, vilket väntas bli dödsstöten för landets minkfarmer.

Men näringen garanteras ersättning. Jordbruksverket får i uppdrag att ta fram ersättningsreglerna.

Skärpningen i djurskyddslagen gäller från den 1 januari 2007 med en tvåårig övergångsperiod för etablerade minkfarmare. Ersättning för kostnader för att avveckla verksamhet och för uteblivna intäkter ska betalas ut under en treårsperiod. En gräns sätts vid årsskiftet 2009/2010.

Kostnaderna beräknas uppgå till cirka en halv miljard kronor. Någon exakt summa anges inte i propositionen. Hur mycket som ska avsättas avgörs i höstens budgetförhandlingar, som gäller statens budget för 2007.

Propositionen har tagits fram i samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Lagrådet gav för en tid sedan förslaget bakläxa. Det ansåg inte att skälen för att ändra i djurskyddslagen var övertygande. Lagrådet hänvisade till att åsikterna om minkars behov av tillgång till vatten för att simma går vitt isär och att kravet inte är tillräckligt välgrundat. Kritiken gav pälsdjursnäringen nytt hopp.

Men i det förslag som nu överlämnas till riksdagen finns förändringarna i djurskyddslagen kvar. Enda skillnaden är att argumentationen för minkarnas behov av vatten utvecklats.

I lagen slås fast att minkarna ska kunna röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och ha tillgång till vatten att simma i.

Enligt Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund finns det 180 pälsfarmer i Sverige som sysselsätter ett tusental personer.

De borgerliga har lovat att riva upp beslutet om de kommer till makten efter höstens val.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".