Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utansjö bruk - från framtidshopp till utlandsflykt

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 16.49

Beskedet att Utansjö bruk ska flyttas utomlands kan ju verka förvånande med tanke på den framgångssaga som målades upp för bara ett år sedan. Då invigde kung Carl XVI Gustaf en helt ny och modern anläggning, en investering för 280 miljoner kronor.

Men det är bland annat just den anläggningen som gör att Rottneros väljer att flytta just Utansjö bruk.

I oktober förra året invigdes en helt ny CTMP-anläggning som skulle bli brukets räddning efter flera knackiga år.

Men även många av åren dit har också varit svajiga för fabriken i Utansjö.

Senast Utansjö bruk stod inför ett allvarligt nedläggningshot var 1992. Den gången var det lågkonjunktur och efter flera år av kraftiga förluster för ägaren Rottneros, beslutades den 13 maj 1992 om börsstopp på företagets aktier. Under några dagar var det spänd förväntan inför beskedet om en eventuell konkurs - eller försäljning ...

Glädjebudet kom två dagar senare. Den 14:e maj nådde företaget en uppgörelse med bankerna och företagets vinstgivande massafabriker skulle räddas, däribland Utansjö bruk. Men först i september blev det helt klart att ägaren Rottneros kunde rekonstrueras även med hjälp av pengar från ett företagskonsortium.

Under hela nittiotalet har sedan företagets ekonomi pendlat upp och ner, med huvudsakligen förluster och bara enstaka vinsttoppar. Även om företaget stundom har anställt några nya medarbetare är det fler som fått kliva av än på under resans gång.

1998 fick Utansjö Bruk ta del av 5,6 miljoner från regeringen för att bland annat att minska förbrukningen av el och olja och bli bättre på att använda biobränslen.

Men trots det är det nu dyr elförbrukning som får företagsledningen att packa kappsäcken och skeppa företaget utomlands.

2003 har Utansjö bruk återigen gått dåligt i flera år och planerna för en storinvestering för att få lönsamhet tar form. Räddningen ska bli en ny massalinje, en CTMP-anläggning.

Så, i oktober 2005 inviger rikets Konung den nya anläggningen, som ska ge fabriken en strålande framtid.

Men elpriserna stiger och i ett försök att komma till rätta med allt högre elkostnader tar man landshövding Gerhard Larsson till hjälp och stämmer möte med honom i maj i år. Hoppet är att hans förflutna inom elleverantören Vattenfall ska kunna bidra till ett bättre elavtal för fabriken.

Ett försök som tydligen inte gav nödvändiga resultat.

I juli skjuter Rottneros upp beslutet om ett besparingsprogram ”på grund av oklar energipolitik”, som man skriver i ett pressmeddelande.

Och mitt i valrörelsen, knappt ett år efter att man invigt en ny anläggning i Utansjö, kommer alltså dödsstöten: fabriken ska flytta utomlands.

Ironiskt nog är det, förutom närheten till havet, det faktum att Utansjö bruk har så modern och lättdemonterad utrustning som gör att företaget nu väljer att flytta just den fabriken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".