Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt straff för kyrktjuv ökar chansen få hem kulturskatter

Publicerat söndag 3 september 2006 kl 13.01

Mer än hundra värdefulla kulturskatter som stulits ur kyrkor och kapell i bland annat Västernorrland är fortfarande borta trots att en 54-årig spanjor fällts som ansvarig för att ha skingrat ett medeltida kulturarv.

Åklagaren yrkar på skärpt straff när stölderna tas upp i hovrätten.

På måndagsmorgonen inleds rättegången i hovrätten i Sundsvall. Den kommer att ta tio rättegångsdagar i anspråk och avslutas den 27 september.

Det är inte bara åklagaren Katarina Eriksson som vill se en skärpning av domen. Det vill även de poliser som utreder brotten och försöker få tillbaka de värdefulla kulturskatter som nu finns i andra länder. Även många aktiva inom kyrkan vill se ett hårdare straff än de 4,5 års fängelse tingsrätten dömde ut. -Om den åtalade mannen fälls för grov stöld och får ett längre straff så underlättas möjligheterna för polisen att förmå myndigheterna i andra länder att hjälpa till med att återbörda kulturskatterna till de kyrkor och kapell som blivit bestulna, säger Christer Johansson vid polisen i Västernorrland.

Det är ingen som exakt vet hur många föremål som stulits och som fortfarande saknas. -Uppskattningsvis rör det sig om mer än 400 föremål som försvunnit sedan mitten av 1970-talet. En stor del av de saknade föremålen har knutits till den man som nu åtalats. Vi har påträffat och fått hem många kulturskatter som förts till en fastighet som mannen har tillgång till på Teneriffa. Vi vet om att det finns fler stulna föremål kvar på Teneriffa i Spanien, säger Johansson.

Polisen i Sundsvall har med hjälp av Riksantikvarieämbetet och Bukowskis försökt få fram värdet på det stöldgods som påträffats. Men det visade sig vara omöjligt. -Det tycks inte gå att sätta en prislapp på den här typen av föremål. De är helt enkelt oersättliga - det som en gång gjordes av en konsthantverkare på medeltiden, kan inte göras i dag. Vi vet bara vad det kostar att göra en kopia av en stor medeltida skulptur - och det är inte billigt. Ska man säga något om värdet så handlar det om åtskilliga miljoner kronor, säger Christer Johansson.

Domen i Sundsvall tingsrätt omfattade totalt 37 åtalspunkter, bland annat 19 fall av grovt häleri, grov smuggling, vapenbrott och stölder.

Den 54-årige spanjoren fälldes dock inte för grov stöld eftersom det inte gick att bevisa att det var han som stulit föremålen. Därför ansåg tingsrätten att han skulle fällas för grovt häleri.

Åklagaren kommer i rättegången i hovrätten att yrka på att den åtalade mannen döms för grov stöld i stället för grovt häleri. -Oavsett om rubriceringen ändras från grovt häleri till grov stöld så kommer jag att yrka på att fängelsestraffet skärps, säger Katarina Eriksson, som i tingsrätten yrkade på sju års fängelse.

Även den dömde har överklagat domen i hopp om att få ett kortare straff. Han har i rättegången i tingsrätten hävdat att det är en annan man, som han inte velat peka ut, som utfört stölderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".