Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya besparingar i landstinget

Publicerat torsdag 5 oktober 2006 kl 06.09

Ekonomin blir den stora frågan igen när landstingsstyrelsen sammanträder idag i Sollefteå.

Trots att prognosen för i år pekar mot ett överskott på 81 miljoner kronor, så går själva verksamheten back, och därmed är ytterligare besparingar att vänta, framförallt på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand .

Sjukhusdirektören i Sundsvall Rolf Forsström är inkallad till politikerna idag för att presentera förslag och visa upp en handlingsplan för hur man ska klara sina åtaganden med dom pengar som finns i budgeten. Han säger att det är ett stort arbete som återstår och att dom redan beslutade besparingarna alltså inte har räckt till.

Vilka besparingar eller förändringar som är att vänta vill han ännu inte tala om.

Det är fortfarande riks- och regionsjukvården samt läkemedel som drar upp kostnaderna. S k stafettläkaren inom psykiatrin har också medfört en fördyring. Att man numera gör fler operationer över dagen kan tyckas som en billigare lösning, men där är instrumenten mycket dyrare än beräknat, genom att dom bara kan användas en gång och sedan måste slängas, säger sjukhusdirektör Rolf Forsström.

Den pressade situationen med överbeläggningar vid Sundsvalls sjukhus har också ökat kostnaderna. Den reservavdelning som man hade räknat med skulle behöva tas i bruk ett fåtal gånger per år, har varit flitigt öppen i år pga den stora tillströmmningen av patienter, bl a sedan Härnösands sjukhus lades ner.

Förutom Länssjukhuset i Sundvall så visar också t e x primärvården minussiffror i prognosen för 2006.

Det överskott som ändå finns i prognosen för hela landstinget beror på ett nytt pensionsavtal vilket har gett lägre kostnader och på högre skatteintäker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".