Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Wifsta pappersbruk läggs ner - 190 förlorar jobben

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 09.58

M-real lägger ner sitt pappersbruk Wifsta i Timrå och därmed förlorar nästan 200 personer jobben.

Kommunalrådet i Timrå, Ewa Lindstrand (s) säger att det är mycket tragiskt för de anställda men att beskedet inte kommer som en överaskning.

- Glädjen över Timrås fina seger i ishockey över ärkerivalen Modo förbyttes i en stor sorg när jag fick telefonsamtalet. Det här är ett tungt besked för alla anställda, säger kommunalrådet i Timrå kommun, socialdemokraten Ewa Lindstrand, till TT.

Men riktigt tagen på sängen blev hon inte.

-Med tanke på de omfattande nedskärningar som gjorts de senaste åren, så var beskedet inte helt överraskande.

Det stora sparpaket som M-real satte i gång för drygt ett år sedan räcker inte, trots att bland annat mer än tvåhundra anställda redan fått lämna fabrikerna i Husum och Wifsta.

-Trots att vi i de svenska anläggningarna i Wifsta och Husum verkar uppnå de mål som sattes, så anser ägarna att en nedläggning är nödvändig. Det är situationen i vår omvärld som snabbt förändrats, säger Peter Kinell, vd för M-real i Sverige och platschef för fabrikerna i Wifsta och Husum.

Nedläggningen i Wifsta ingår som en del i ett större program där även anläggningar i England och Tyskland berörs. M-reals ledning medger att företaget inte är tillräckligt finansiellt starkt för att rida ut stormen när det just nu finns en överkapacitet inom finpappersindustrin.

-Kostnaderna för pappersmassa och energi har dessutom ökat kraftigt i Sverige. Ökningen har varit större än de besparingar som vi mäktat med i de fasta kostnaderna, säger Peter Kinell.

Förhandlingarna om nedläggningen i Wifsta beräknas vara avslutade vid årsskiftet och produktionen ska fortsätta som längst fram till midsommar 2007.

-Ett tungt besked. Förhoppningsvis finns det någon som vill köpa fabriken i Wifsta, för här finns kompetent personal och en bra maskinpark, säger Kent Elfving, fackordförande i Pappers avdelning 20 på Wifsta.

En försäljning av fabriken är dock knappast troligt.

-Ägarna är inte villiga att sälja fabriken till en producent av finpapper, framhåller Peter Kinell.

Papperstillverkningen i Husum norr om Örnsköldsvik går dock med vinst men även där får de anställda räkna med tuffa tag.

-Det är aktuellt med nya sparåtgärder. När det kommer att ske vet vi inte, säger Kinell.

Vid en presskonferens i Wifsta lovade företagsledningen att företaget ska medverka i åtgärder för att hjälpa de anställda som nu ställs utan jobb.

Ove Byström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".