Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssna på webben t.o.m 15 juni 2012

Flykten från Láttevárre av Nils Henrik Sikku. Nyskriven radionovell

Publicerat tisdag 15 maj 2012 kl 20.00
1 av 4
Författaren på skolbänken i Lannavaara nomadskola 1961. Som synes var intresset för ämnet inte på topp just då. Han är försjunken i sin egen värld medan andra i klassen gnetar på. Foto Johannes Marainen
2 av 4
Nils Henrik Sikku. Foto: Katarina Pirak Sikku
3 av 4
Nils Henrik Sikkus familj
4 av 4
Uppläsare Hasse Alatalo. Foto: Henrik Lindvall SR

Du kan lyssna på Flykten från Láttevárre till och med 15 juni 2012 genom att trycka på "Läs mer".

Lannavaara nomadskola i nordligaste Norrbotten, är numera ombyggt till hotell med alla bekvämligheter. Men väggarna kan fortfarande skvallra om en annan tid med helt andra gäster.

Författaren till novellen ”Flykten från Láttevárri”, Nils-Henrik Sikku, bodde själv på internat på nomadskolan i Láttevárri/Lannavaara sina första skolår.
Här kunde mycket små barn behandlas lite hur som helst och det var sällsynt att några moderna pedagogiska idéer nådde fram till denna avlägsna trakt.
  - Nomadskolan var ett slutet universum där plågoandar kunde pina barn utan påföljd, säger Nils-Henrik Sikku. Det har nog satt sina spår hos mig också. Få har velat röra i de plågsamma minnena. Men ett sätt att hantera det är att berätta om det. Och jag väljer att göra det i en rätt så uppsluppen form med både humor och spänning för ingen vill höra en historia som bara består av lidande, säger Nils-Henrik Sikku.

Novellen Flykten från Láttevárri utspelar sig på en plats och i ett sammanhang som sällan eller aldrig tidigare har skildrats i litterär form. Det är en berättelse om det lilla kollektivets vänskap. Det handlar om frihetslängtan, stark sammanhållning och modet att trotsa den egen rädsla trots hot om plågsamma straff. De små pojkar vi möter i novellen revolterar mot internatets skräckvälde med det enda vapen det har - de rymmer - utan tanke på vad som väntar i vintermörkret med stark kyla och mycket snö.
Följ med på en resa i tiden. Följ med till Láttevárri (det samiska namnet), följ med till Lannavaara (det tornedalska namnet).

Flykten från Láttevárre

Nyskriven radionovell av
Nils Henrik Sikku
Uppläsare: Hasse Alatalo
Musik: Vuoi vuoi mu av Marie Boine

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".