Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare kontroll av mat ger ökade kostnader

Publicerat onsdag 6 december 2006 kl 07.17
Full rulle i restaurangköket.

Snart blir det dyrare för restauranger och matvaruaffärer att driva sin verksamhet.

Från årsskiftet höjer kommunerna nämligen sina avgifter för livsmedelskontrollerna, för kunna täcka sina kostnader.

Det är led i de skärpta regler för livsmedel som ursprungligen kommer från EU, och som började införas redan förra årsskiftet.

- Det är bra. Tiden går och man måste anpassa till den nya tiden, säger restaurangägaren To-For Chung i Hallstahammar, en av alla som får stå ut med att kommunen höjer avgifterna från årsskiftet.

Förordningen från regeringen kom alldeles nyligen, den 14 november, och därför går det nu väldigt fort - kommunerna vill hinna skriva till alla livsmedelsföretag och exempelvis fråga hur mycket mat de hanterar.

Det är bla a restauranger, matbutiker, bensinmackar och skolkök som faller under den här lagstiftningen.

I Hallstahammar rör det sig om cirka 90 ställen. Samtliga får höjd avgift, enligt Miljökontoret i kommunen.

Men vissa får högre avgift än andra; det beror på hur de sköter sig, hur mycket mat de hanterar med mera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".