Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bröd kan innehålla onödigt mycket gluten

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 12.23
Glutenfyllt bröd?

Det behövs mer forskning om ett eventuellt samband mellan det ökade intaget av mjöl och ökningen av glutenintolerans, tycker Svenska Celiakiförbundet.

Frågan har väckts i samband med en studie som visar att glutenintoleransen ökar.

Speciellt oroas Celiakiförbundet över att man inom bageriindustrin tillsätter extra gluten i sina produkter. En genomgång som P4 Västmanland har gjort av de största bagerierna visar att de flesta av deras matbröd innehåller extra gluten.

Det här har väckt frågan om det kan finnas ett samband mellan de stigande siffrorna och den mängd mjöl och gluten som vi äter idag. Anneli Ivarsson tycker att det borde undersökas.

Statistik från Jordbruksverket visar att vi äter mer bröd och mjöl än vad vi tidigare har gjort. Det innebär också ett ökat intag av gluten som finns i bland annat vetemjöl.

En genomgång som P4 Västmanland har gjort av våra största bagerier, Polarbröd, Pågen, Axa och Skogaholms visar att de tillsätter extra gluten i de flesta av sina bröd. Det extra glutenet skall ge brödet mer volym och göra det lättare att baka.

De personer som kan ligga i farozonen här är de 30% av befolkningen som bär anlag för glutenintolerans.

På Svenska Celiakiförbundet vill man nu se mer forskning om hur det ökade intaget av gluten påverkar oss. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".