Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chartern från Västerås flygplats ökar

Publicerat torsdag 4 januari 2007 kl 12.22

(Uppdaterat kl 17.50)

Charterflyget från Västerås flygplats ökade förra året, och det kommer att bli ännu fler charteravgångar under 2007.

Statistiken visar att antalet passagerare som flög cherterflyg från Västerås ökade med hela 30 procent under 2006, jämfört med året innan.

Dessutom ökade antalet chartermål samma period från ett till tre.

- Jag ser det ju som ett trendbrott att chartertrafiken har ökat - egentligen sedan 2001 men ganska så blygsamt - men 2006 så tycks resarrangörerna och charterbolagen inse att det finns en växande marknad på de lokala flygplatserna, säger flygplatschef Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

- Det är bekvämt för passagerarna att resa ifrån sådana flygplatser.

I år kommer bolaget DETUR, som flyger till Turkiet från Västerås, att förlänga sin charterserie och ska flyga från mitten av juni till slutet av oktober.

Apollo kommer att - som förra året - ha kvar sex avgångar till Kreta i maj-juni.

Dessutom blir det ytterligare en avgång till Thailand från Västerås flygplats.

Thailandtours/Vulkanresor har sålt slut på resan i januari och sätter nu in en till avgång i mars. Det finns också planer på ännu flera avgångar till Thailand från Västerås flygplats nästa vinter.

Vad gäller diskussionen om Västerås flygplats ”vara eller icke vara”, som pågått sedan länge, så har den ökande chatertrafiken också betydelse, menar flygplatschefen:

- Ja, varje positiv nyhet är ju väldigt betydelsefull för den diskussionen, det vill jag säga.

- Det skapar ju en motivation för att fortsatta att driva flygplatsen, och jag måste säga att jag känner mig för tillfället väldigt trygg i de besluten som är tagna i Västerås stad angående flygplatsen.

- 2007 ser jag verkligen fram emot som ett bra år, säger flygplatchefen Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

Enligt Nilsson så har flygplatsen en vision om att kunna öka chartern:

- Det finns ju en gräns i vad Västerås-regionen kan producera i charterresenärer, men min vision är att en stor charterarrangör ska förlägga all sin chartertrafik från Västerås och även inbegripa då Stockholms-marknaden i den.

- Det är saker som vi diskuterar med charterbolagen. Vi får se om vi kan få dem på sådana tankar och prova den vägen, för en sådan flygplats som Västerås har stora fördelar gentemot ett stort Arlanda - framförallt när man tittar på barnfamiljer och äldre människor.

- Det är mycket mycket enklare för dem att resa från oss, säger Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

Men när visionen kan bli verklighet vågar Mikael Nilsson inte säga idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".