Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Återbruken är populära

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 12.00
Återbruket på Bäckby i Västerås

Västmanlands femton så kallade Återbruk har blivit en större succé än vad man för ett tiotal år sedan kunde ana. Det visar en utvärdering som Vafab Miljö har gjort.

Västmanlands avfalls AB täcker idag hela Västmanland och dessutom Heby och Enköpings kommuner.

I fjol lämnades nästan 72 000 ton gods in på Återbruken. Statistiskt sett besöker varje Västmanlänning ett Återbruk fyra gånger om året. Främst är det villaägarna som utnyttjar anläggningarna medan boende i flerfamiljshus inte på samma sätt nyttjar möjligheten att lämna grovsopor och annat där.

Totalt har de femton Återbruken som Vafab har, 1,1 miljoner besök årligen. Störst är återbruket på Bäckby i Västerås som kan ha uppemot 200 besök i timmen och där man lämnar 8 000 ton skräp på ett år. Minst verksamhet har Återbruket i Skultuna.

Återbruken kom till för att allmänheten och mindre företagare under mer kontrollerade former skulle bli av med farligt gods, grovsopor, trädgårdsavfall och kanske också fullt användbara saker som skulle kunna återanvändas.

I Sala har man sedan flera år tillbaka en second hand-verksamhet som sköts av kommunen där varorna alltså kommer från Återbruket. En motsvarande verksamhet finns också på försök i Västerås. Återanvändbara prylar i form av porslin, böcker, möbler och annat säljs vidare. Liknande satsningar har förekommit på andra håll i länet tidigare.

Medan allmänheten inte behöver betala för att lämna sitt skräp avkrävs företag som besöker anläggningarna en avgift.

Totalt kostar Återbruksverksamheten 46 miljoner kronor om året.

En förändring av öppettiderna kan vara på gång. Enligt ett förslag ska man ha öppet en del storhelger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".