Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Västerås Stad satsar på anhörigstöd

Publicerat onsdag 11 september 2002 kl 15.04
När det statliga stödet till anhörigstöd upphör vid årsskiftet är det upp till kommunerna att satsa på anhörigvårdarna.
Socialdemokraten Kent Ryberg, ordförande i äldre- och handikappnämnden, och moderaten Jessica Polfjärd, ledamot i samma nämnd, svarade på P4 Västmanlands frågor om hur de vill att anhörigstödet ska se ut efter valet. Båda partier säger sig vilja behålla stödet på samma nivå som i dag, och satsa lika mycket som staten betalat, dvs 1,3 miljoner per år i tre år. Socialdemokraterna vill öka antalet anhörigstödjare och flytta ut dem i bostadsområdena. Partiet vill också se hjälpinsatser utan föregående för att minska byråkratin, och kan också tänka sig att oftare anhöriganställa. Moderaternas Jessica Polfjärd betonar flexibilitet. En äldreomsorgspeng ska ge även anhörigvårdaren valfrihet, t ex genom möjlighet till växelvård. Äldreomsorgspengen skulle också kunna ersätta eller komplettera den stimulanspeng på 48 kronor om dagen, som äldre anhörigvårdare i dag kan ansöka om. Moderaterna vill också upprätta en kommunal stödcentral dit man kan ringa dygnet runt. Kent Ryberg ställer sig frågande till om moderaterna kan ha råd med anhörigstöd, eftersom de utlovat skattesänkningar: - Ett skattesänkningsförslag på 230 miljoner inrymmer inga satsningar på den här gruppen, det kan jag garantera, säger han till p4 Västmanland. Men moderaten Jessica Polfjärd svarar att skattesänkningarna inte kommer att drabba kärnverksamheten. - Äldreomsorgen kommer aldrig att beröras, utan det är den vi vill lägga pengarna på, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".