Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bara tio procent åker kollektivt

Publicerat lördag 21 september 2002 kl 11.54
Nu skall Västmanlands lokaltrafik, VL, försöka återfå västmanlänningarnas förtroende, och få fler att åka med kollektivtrafiken. Idag är det bara tio procent av länsborna som regelbundet åker med VL:s bussar eller tåg.
Inställda bussturer, haverade tåg och olika biljettsystem har fått västmanlänningen att mer eller mindre tappa förtroendee för VL:s förmåga att hålla en kollektivtrafik som går att lita på. Tusentals arbetspendlare har det senaste året kommit för sent till jobbet eller för sent till dagis för att hämta barnen på grund av svåra störningar i trafiken. Det kan också vara orsaken till att VL inte lyckats få fler att åka mer. Enligt statistiken hade man drygt 10 miljoner passagerar år 1994 medan det i fjol var 9,3 miljoner. 30 000 fler länsbor åkte tåg för åtta år sedan än i fjol. Detta trots att turtätheten ökat dramatiskt och komforten idag är en helt annan än 1994. Problemen med Reginatågen har säkert satt sina spår. När det gäller busstrafiken har resandet också minskat, både med stadsbussarna och på landsbygdslinjerna. VL urskuldar sig genom att konstatera att eftersom man dragit ner på trafiken av ekonomiska skäl, så har åkandet inte minskat om man räknar resor per körda kilometer. Men totalt är resenärerna färre idag än under alla år sedan 1994 som omfattas av statistiken. Nu ska VL alltså försöka marknadsföra kollektivtrafiken - bland annat skall resenärerna intervjuas och en enkät skall ge svaret på vilken bilkd man som resenär har av VL. Det finns tusentals möjliga kunder eftersom bara drygt tio procent av länsborna regelmässigt åker kollektivt; 30 procent åker då och då.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".