Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Heby ändrar inställning om regional samverkan

Publicerat torsdag 3 oktober 2002 kl 12.14
Heby kommun kan tänka sig att vara med i ett länsövergripande kommunalförbund. Men på villkor att förbundet ska ha en central roll för utvecklingen i länet.
Tidigare har Heby kommun sagt nej till att medverka i ett regionförbund som skulle omfatta länets alla elva kommuner. Efter det pressades den borgerliga majoriteten i kommunen hårt till att säga ja till ett regionalt samverkansorgan. Och nu kommer ett förslag från Heby om ett för ett kommunförbund mycket omfattande uppdrag. Det tänkta förbundet skulle bli huvudman för länets samtliga gymnasier och för all vuxenutbildning, för Västmanlands lokaltrafik, Vestmannaturism och all regional utveckling. Enligt Hebys kommunchef Bo Glas var det tidigare förslaget på en region mer inriktad på formen än på innehållet - och det var därför Hebypolitikerna sa nej den gången. När nu Västmanlands kommunförbund begärt att Heby kommun ska tänka om och acceptera ett förbund, markerar Bo Glas att om det skall bli någon medverkan från Hebys sida, skall det nya förbundet också ha en central roll för länets utveckling, och samtidigt vara huvudman för det mesta av gemensamma länsövergripande verksamheter. Och där finns då gymnasieskolan som mycket väl skulle kunna ha en enda huvudman istället för dagens modell, där varje kommun har ansvar för den utbildningen. Länsstyrelsen liksom landstinget kläs av en rad uppgifter i Bo Glas förslag. Bland annat skall landstingets kulturverksamhet med Västmanlandsteatern läggas under det nya förbundet. All planering av vägar och järnvägar samt bredbandsutvecklingen hamnar också där, liksom den regionala näringslivsutvecklingen. Och de statliga medel som länsstyrelsen har idag, i bland annat vägtransportplanen, flyttas över till förbundet. Nu skall förslaget till kommunalförbund behandlas av Hebypolitikerna för att sedan gå till kommunförbundet för ett eventuellt beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".