Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inger, 93, nekas äldreboende

Publicerat fredag 4 oktober 2002 kl 08.59
Trots läkarintyg och beslut i länsrätten nekas Inger plats på äldreboende. Inger, som i verkligheten heter något annat, är 93 år och har hjärtproblem och dålig syn. Hon bor ensam i en villa i Sala, men har i flera år försökt få en plats på ett särskilt boende.
Tidigare i veckan rapporterade vi om att äldre och handikappade får vänta allt längre på hjälp från kommunerna i Västmanlands län. Detta enligt en rapport från Länsstyrelsen. En person som bakom statistiken är Inger som trots allvarliga hjärtproblem och dålig syn nekats en plats på äldreboende i Sala. För åtta år sedan fick hon en hjärtattack. Både före och efter den har hon haft problem med hjärtat och även om hon tar medicin idag som mildrar symtomen, har hon ofta känningar av ojämn hjärtrytm - främst på nätterna -och det skapar ångest och oro. - De svåra anfallen har jag inte fått mer, men de här lite mindre, de kommer titt och tätt på nätterna. Inger har varken fått hemhjälp eller annat stöd från kommunen. Den enda tryggheten är det skyddslarm hon bär runt armen. Detta trots att fyra läkarintyg från två olika läkare styrker att hennes hälsotillstånd är kritiskt och att hon är i behov av mer övervakning. Lyckligtvis får hon en hel del hjälp i hemmet av sina barn. Men hon har svårt att gå och hålla balansen. Hon har både grön och grå starr, och får allt sämre hörsel. Nu funderar Inger på att pröva privata vårdalternativ istället. I flera år har Inger - med hjälp av sin dotter - försökt att hitta plats på särskilt boende. Förra sommaren fick Inger genom en dom i Länsrätten Rätt till plats på ett äldreboende. Sala svarade med att göra ingenting i nästan ett år. Istället överklagade kommunen till kammarrätten Och där fick Inger avslag igen. Nu har hon överklagat till regeringsrätten. - Jag tycker att det är bedrövligt att man ska behöva anlita lagen för att komma in. Min mor bodde hos mig tills hon var 82 och det var inte svårt för henne att komma in. Och nu är jag 93 och det heter ju att det ska bli bättre men jag tycker att det går åt andra hållet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".