Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Turister matförgiftade i Fagersta

Publicerat torsdag 17 oktober 2002 kl 08.09
Kalopsen var god, men innehöll bakterier. Det fick 40 turistande stockholmare i Fagersta erfara...
40 stockholmspenisonärer blev matförgiftade på en restaurang i Fagersta för någon vecka sedan. I två bussar anlände man till Fagersta under en rundtur i Bergslagen. På en av tätortens matställen åt man kalops för att stilla hungern. Men måltiden resulterade i ett par mycket oroliga dygn för de tillfälliga fagerstabesökarna, eftersom samtliga blev matförgiftade - kräkningar och timmar på toaletten blev resultatet av besöket. På kommunens miljöenhet kunde man konstatera att den bakterie som förorsakat matförgiftningen inte var av samma farliga slag som den som drabbade ett äldreboende i Tierp, då flera äldre dog. Felet som man gjort i restaurangköket var att man försökt kyla ner hela den stora grytan med kalopsei på en gång. Det resulterade i att maten kyldes ojämnt, vilket fick bakterierna att växa och förorsaka matförgiftningen. Stora mängder varm mat skall kylas i flera och mindre kärl för att undvika liknande överraskningar för gästerna. Huruvida det inträffade får rundtursbolaget att lägga om sin rutt är obekant.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.