Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fotbollsklubbar i Västerås betalar inte reklamskatt

Publicerat torsdag 24 maj 2007 kl 06.09

Tre av de fem största fotbollsklubbarna i Västerås betalar inte skatt på reklam. Det visar en granskning som P4 Västmanland gjort. Skatten ska betalas av alla idrottsklubbar som får in mer än 20 000 kronor för reklam.

- Det gäller skyltreklam, högtalarreklam, dräktreklam och annonser i programblad. Man kommer snabbt upp i 20 000 kronor. det räcker med några skyltar så är man där, säger Marie Matsson, rättslig specialist på Skatteverket.

Hon bedömer det som orimligt att klubbar på den här nivån, division 1 och division 2, ligger under den summan i reklamintäkter.

Varken Skiljebo, Gideonsberg eller Syrianska betalar reklamskatt. Det har de aldrig gjort, trots att skatten funnits i 35 år.

Reklamskatten innebär att klubbarna ska betala in åtta procent av pengarna de får in för reklamskyltar, annonser i programblad och sponsrade matchkläder bland annat. Skatten fick uppmärksamhet för några år sedan när finansminister Bosse Ringholms fotbollsklubb visade sig ha struntat i att betala den. Efter det har både den förra socialdemokratiska regeringen och den nya borgerliga sagt att de vill ta bort skatten framöver.

Men i Västerås finns det alltså minst tre idrottsklubbar som verkar vilja ta ut framtiden i förskott eftersom de inte betalar reklamskatt. En av klubbarna, Syrianska, har tagit upp reklamskatt i de två senaste årsredovisningarna, men ändå inte betalt in pengar till Skatteverket. Det förklarar kassören Samo Dag så här:

- Tyvärr har det inte blivit av eftersom vår tidigare kassör hoppade av.

Han påpekar att även om klubben inte betalt in reklamskatt har de bokfört den som en skuld i två år för att kunna betala senare. Reglerna säger att skatten ska betalas år för år och inte kan skjutas upp. Efter SR Västmanlands granskning av reklamskatten säger Syrianskas kassör att man nu ska registrera sig för skatten.

-En reklamsäljare som inte drar in mer än 20 000 i en division 2-klubb skulle inte bli långvarig i Syrianska, säger Samo Dag.

Samma sak säger Gideonsbergs ordförande och kassör. Ordföranden Åke Häggkvist säger till P4 Västmanland att de med största sannolikhet kommer att passera gränsen för de 20 000 kronorna i reklamintäkter.

I Skiljebo däremot säger ordföranden Yngwe Wallin att de anser sig inte vara skattskyldiga, och att de i nuläget inte vill kommentera vidare.

Skiljebo anordnar varje år den stora fotbollsturneringen Aroscupen. Klubben skriver i sin senaste årsredovisning att de hade tillgångar på ett par miljoner kronor, och sponsorintäkter för några hundra tusen kronor, men hur stor del som är reklam framgår inte.

Två klubbar som har gjort rätt för sig med reklamskatten är Västerås IK, som spelar i division 2, och VSK i division 1. De betalade ungefär 140 000 kronor var i skatt förra året. Det motsvarar reklamintäkter på en bra bit över en och en halv miljon. Samtidigt betalar Gideonsberg (divisíon 1), Skiljebo (division 1) och Syrianska (division 2) noll kronor i reklamskatt.

VSK:s ordförande Anders Carlsson säger att alla klubbar borde betala skatt på sin reklam:

- Om det skulle vara så att det finns klubbar som inte följer reglerna är det tråkigt, det gäller inte bara här i Västerås utan alla som man konkurrerar med.

Förutom reklampengar är bidrag från staten och kommunen viktiga för de här klubbarna, framförallt för ungdomsverksamheten.

Handläggaren Göran Johnson på kommunens Föreningsbyrå i Västerås tycker inte det är bra om en idrottsklubb struntar i skatten:

- Det är klart det ger fel signaler till medlemmarna, andra föreningar och till staden.

Föreningsbyrån betalar ut bidrag till klubbarna, och samtidigt ska de granska att klubbarna sköter ekonomin med skatter och avgifter rätt. Men det har varit lite si och så med den kontrollen, på grund av tidsbrist säger Göran Johnson.

- Jag kan erkänna att reklamskatten har vi förbisett. Det borde ligga i vårt uppdrag att även titta på den delen, och vi har kompetens för att kunna göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".