Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uran i dricksvattnet i Västerås

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 13.40
Dricksvattnet i Västerås innehåller mer än dubbelt så mycket uran som Världshälsoorganisationen angett som riktvärde, 4,33 mikrogram/liter, medan Världshälsoorganisationen rekommenderar 2 mikrogram/liter.
Vid en jämförelse mellan ett antal större svenska städer hade bara Uppsala mer uran i sitt dricksvatten, nästan nio gånger så mycket som riktvärdet. Björn Sandström på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, ligger bakom studien. - Tydligen innehåller vattnet i östra Svealand lite högre halter än i övriga Sverige. Antagligen beror det på berggrundens beskaffenhet, säger han till P4 Västmanland. Han påpekar att riskerna med uran i vattnet är minimala. - Radioaktivitet kan man helt bortse ifrån. Det är det minst radioaktiva av alla grundämnen. I stället påverkar uranet kroppen som en tungmetall, med fördelen att det till 98-99 procent passerar rakt genom kroppen med urinen. I en finsk studie på brunnsvatten med 100 gånger mer uran än i Västerås kunde man se att njurarna påverkades. - Däremot kunde man inte se att det blev något fel på njurarna, förklarar Björn Sandström. Det var i en studie av uranhalten i urinen hos svenska KFOR-soldater på väg hem från Kosovo, som jämförelsen gjordes. Den visade att soldaterna hade väsentligt mycket mindre uran i urinen efter att varit utomlands i sex månader än vad de hade innan de åkte från Sverige. I studien drar Björn Sandström slutsatsen att det troligtvis inte är vattnet som ligger bakom uranhalterna i soldaternas urin. - Jag gissar att de kommer från någon grönsak, och att grönsaker har olika benägenhet att ta upp uranet, säger han till P4 Västmanland. Livsmedelsverket överväger att sätta ett gränsvärde för uran i dricksvattnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".