Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ragn-Sells ska mala skrot - grannarna oroliga

Publicerat torsdag 31 oktober 2002 kl 05.02
Grannarna är oroliga för lågfrekvent buller när skrotkvarnarna ska börja mala på Ragn-Sells nästa år. Men VD:n avfärdar oron.
Grannarna till företaget Ragn-Sells på Bäckby i Västerås har länge störts av buller från anläggningen. Och oron är stor för att bullret ska förvärras när Ragn-Sells Metall börjar mala tusentals ton metallskrot i skrotkvarnar nästa år. Byggnadsnämnden har gett tillstånd till bygget, under förutsättning att Ragn-Sells håller ljudet från kvarnarna under 50 db. Men de boende är oroliga för en annan typ av buller; ljud med låg frekvens, som mäts med en annan metod. Gränsvärdet på 50 decibel säger ingenting om hur mycket lågfrekvent ljud kvarnarna får avge, trots att lågfrekvent ljud är minst lika störande, och till och med kan vara skadligt. Och det oroar Kalevi Kämärä, en av grannarna, som anser att man får räkna med att kvarnarna kommer att avge också lågfrekvent ljud. - Den risken tycker jag är uppenbar, säger han till P4 Västmanland, och påpekar att lågfrekvent ljud är mycket svårt att dämpa. Det bekräftas av Johnny Hedendahl, expert på buller och lågfrekvent ljud vid Arbetslivsinstitutet i Umeå. För att kapsla in ljudet krävs en speciell typ av byggnation, och sådana görs normalt sett inte, förklarar han. Riktigt lågt ljud, så kallat infraljud som är så lågt att det inte kan uppfattas av örat, har inga bevisade effekter på människokroppen, enligt Johnny Hedendahl. Infraljud som hörs, däremot, har flera bevisat negativa effekter på kroppen. Man blir trött och irriterad och blodtrycket och pulsen påverkas ju starkare ljudet är. Ragn-Sells Metalls VD, Peter Johansson, avfärdar grannarnas oro med motiveringen att leverantören av skrotkvarnarna inte nämnt några problem med lågfrekvent ljud. Den konsultfirma som beräknat hur mycket kvarnarna kommer att bullra bedömer risken för lågfrekvent ljud som liten. Men exakt hur bullret kommer att se ut vet ingen förrän kvarnarna faktiskt är igång, medger konsultfirman. Peter Johansson säger att han inte kan åtgärda ett problem som inte finns, och först om det blir problem kommer Ragn-Sells Metall att vidta åtgärder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".