Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svar på frågor kring Geddeholms-affären

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 17.58
Idag presenterades Fastighetskontorets, Stadsbyggnads- och Stadsledningskontorets svar på frågorna kring det eventuella köpet av Geddeholm utanför Västerås.
I september bestämdes det i Västerås kommunfullmäktige att ärendet om ett eventuellt köp av Geddeholm, där den styrande majoriteten vill anlägga bostäder på ett 1 500 hektar stort naturområde, skulle återremitteras. Alltför många viktiga frågor återstod att besvara, ansåg oppositionen. I dag presenterades Fastighetskontorets, Stadsbyggnads- och Stadsledningskontorets svar för Kommunstyrelsen. Såhär svarar fastighetsdirektör Sven-Gunnar Dahlqvist på en av de tyngsta frågorna i återremissen: Varför är det så bråttom att köpa Geddeholm? - En affär måste göras medan den är aktuell. Om man väntar med att genomföra affären kan nya omständigheter tillträda som gör att möjligheten att göra affär kanske går om intet, säger han till P4 Västmanland. Varför inte planlägga området först och göra affär sedan? - Om man börjar planläggningen utan att äga marken, kommer förväntningarna på vad en sådan planläggning kan innebära av höjda markvärden göra det svårt att senare köpa marken. Ju mer man kan vänta sig att markvärdet stiger, desto mindre benägen blir man att sälja marken, enligt Dahlqvist. Kommunen vill heller inte, av politiska skäl, släppa kontrollen över området till en privat ägare. - Om inte kommunen äger marken blir det väldigt svårt att få fram de lösningar i planen som är bäst ur bostadspolitisk synpunkt. Kommunen ska enligt förslaget bilda ett nytt så kallat holdingbolag, där Geddeholm AB ska placeras som dotterbolag. - I första skedet innebär det att kostnaden för bolaget kommer att hanteras helt utanför den kommunala budgeten, och kommer inte att konkurrera med investeringar i skolor och sådant, säger Sven-Gunnar Dahlqvist. Hur skattebetalarna kommer att belastas när området väl är köpt och ska göras beboeligt kunde inte fastighetsdirektören svara på i dag: - Hur det senare kommer att genomföras en utbyggnad därute är en senare fråga, vem som ska göra det får avgöras när planläggningen har kommit så långt, säger Dahlqvist till P4 Västmanland. Den 29 november ska frågan om kommunen ska köpa marken eller inte avgöras i Kommunfullmäktige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".