Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäljning av kommunalt bolag?

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 08.04
Hälften av det kommunala bolaget Kungsörs Grus kan komma att säljas ut.
Företaget Swerock vill nu köpa hälften av aktierna i bolaget för 11,5 miljoner kronor. Kungsörs Grus levererar bland annat till kommuner, men också till betongindustrin och byggentreprenörer. Gruset används till exempelvis vägar, järnvägar och betongtillverkning. Kungsörs och Köpings kommuner äger hälften vardera av bolaget. De båda kommunerna äger också tillsammans det mindre bolaget Kung Karls Grusverk, och man planerar slå ihop de båda bolagen. Att kommunerna äger bolag som sysslar med grus motiveras med att kommunerna på det sättet vill trygga tillgången på grus. Men framöver kan alltså hälften av Kungsörs Grus komma att säljas ut. Det är Swerock - ett dotterbolag till PEAB - som under en tid förhandlat med företrädare för Kungsörs Grus som nu vill köpa hälften av aktierna i bolaget för 11,5 miljoner kronor. Enligt ett PM från ledningen för Kungsörs Grus skulle syftet med en utförsäljning bland annat vara att stärka Kungsörs Grus. Med Swerock, och därmed storkoncernen PEAB i ryggen, skulle det bli lättare att hävda sig i konkurrensen med andra, större bolag. Bolagsledningen hoppas också på så kallade samordningsvinster; alltså att personal och maskiner kan användas av båda bolagen. Några uppsägningar i Kungsörs Grus skulle det inte bli frågan om. I alla fall skriver bolagsledningen: "Inga personalförändringar på grund av ägarförändringarna är planerade". Eftersom Kungsörs Grus är kommunägt är det till sist politikerna i Kungsör och Köping som framöver ska ta ställning till om det ska bli en affär - om Kungsörs Grus ska fortsätta att vara ett helt och hållet kommunalt bolag eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".